3 december 2009

Lilla ekoreko, vecka 49


För att använda en sliten gammal klyscha, så står ju julen inför dörren och det är hög tid att börja planera för den orgie i frosseri som vi kallar julmat. Lilla familjen planerar lugnt och stillsamt firande i sällskap av mor- och farföräldrar och det ska alltså inte kockas för mer än sex vuxna och en prinskorvstokig knatte. Föga förvånande är mamman dock redan i full gång med att planera för ett så ekologiskt och tillsatsfritt julbord som det bara går....och det ska sägas, att det kräver sin man eller kvinna och en hel del konsumentresearch med tanke på hur det ser ut på innehållsförteckningarna på många av de typiska svenska julvarorna.

Någon som är sugen på rödbetor(55%), potatis(15%), sill (14%), äpple, gurkmix (gurka, socker, ättika, paprika, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel(E509), kryddor, färg(E101, E141)), lök, vegetabilisk olja, ättika, socker, salt, konserveringsmedel (E202, E211), stabiliseringsmedel (E412, E415) eller skinka 91%, vatten, natriumreducerat salt (koksalt, kaliumklorid), antioxidationsmedel E301, druvsocker, konserveringsmedel E250. Tänkte väl det...så skippa då Rydbergs sillsallad och Scans Må Gott Julskinka.

En vidare titt i sillhyllan är lagom upplyftande gällande tillsatser (vilket man redan hade listat ut när en firre ska ligga i en glasburk i mer än ett år och ändå vara aptilig när man vrider upp locket). Hade man varit en riktig entusiast (och inte haft en liten terrorist runt benen) hade man så klart köpt sig en schysst fiskad MSC-sill (som råkar vara en av de arter man kan äta med gott samvete med tanke på beståndet), filéat och lagt in enligt gammalt familjerecept. Har man nu inte den tiden/energin kan man leta upp Abbas Senapssill KRAV och KRAVmärkt löksill - fiskad på hållbara bestånd, med godkända metoder och redskap och med total spårbarhet i hela produktionskedjan. Jämfört med den icke-KRAVmärkta senapssillen rån Abba slipper man färgämnen (E150c, E160a) även om man snällt får mumsa i sig (citronsyra) E330, konserveringsmedel (natriumbensoat) E211 och förtjockningsmedel (xantangummi) E415 som tyvärr alla accepteras av KRAV.
Till sillen ska man naturligtvis ha Janssons frestelse och med lite tur erbjuder svärfar sig att ta med sin delikata version. Att hitta ekologisk potatis, lök, smör och grädde därtill är ju ingen match - eller hur, svärfar! Vink, vink... Sillsalladen och rödbetssalladen svänger man lätt ihop och mamman stoppade häromveckan gladeligen ner Kavlis nya kylda äkta majonnäs i kundvagnen, vilken är helt befriad från läskliga tillsatser. Ägghalvorna är ekologiska och snart är det dags att baka världens godaste vörtbröd att avnjutas med Bregott Ekologisk och den ekologiska julosten vi fortfarande letar efter. Några tips? Arla Herrgård och Billinge Ekologisk är ju så tråkiga...

Sen kommer laxen och just nu ligger det i familjens frys en fin/ful rökt rackare från Dalälvslax som skrämmer livet ur en med sina stirrande ögon varje gång man öppnar dörren. Gravlaxen gravar mamman själv på råvara från den lokale fiskhandlaren (tyvärr säkert är fulodlad - om någon förundras över mammans plötsliga fiskintresse, så är det för att hon just nu läser Isabella Lövins utmärkta Tyst Hav!). Dalälvslaxen kom med hem från julmarknaden på Kobergs slott och därifrån kom också en rökt korv med päroncognac och en punchsenap - mums!

Så då över till det varma på julbordet som säkert kommer att orsaka en och annan diskussion i stugorna efter en snaps eller två - skinkan och avslöjandena om den fruktansvärt dåliga djurhållningen ett gäng svenska gårdar. Över min döda (gris-)kropp att en icke ekologisk skinka skulle sätta sin fot/klöv i lilla familjens hus med E-nummer och allt, men med hjälp av media är mamman i alla fall nu fullständigt övertygad om att familjens julskinka ska vara KRAV-märkt.

Martina på Mat och odla-bloggen skrev häromdagen om Ridderheims E-nummerfria julskinka som verkade som ett bra alternativ för att slippa en massa skräpingredienser, men tyvärr kommer djurhållningsdebatten och grusar den tanken för mamman. Scan har en Julskinka Ekologisk, men i år slår lilla familjen på stort och hugger till med en Julskinka av HälsoGris från Ängavallen - best of the best!

Köttbullarna är mormor snäll och rullar på Änglamarks ekologiska fläskfärs och i frysen ligger redan prinskorvarna från Mälarchark. Som nyblivna halläningar var planen att laga långkål på egenodlad grönkål, men om inte de minimala grönkålsplantorna under mikroduken får fullständigt växtspatt under de närmsta veckorna, får vi nog ta till en av de mer professionella lokala leverantörerna.


För den som vill förvissa sig om att julbordet består av äkta och hållbart producerade varor finns det en intressant artikel här och på Äkta Vara kan man läsa om tillsatserna i olika livsmedel här.

3 kommentarer:

  1. Vinkarna gick fram !
    Det Kobergska provköket lovar att testa en Ekovariant av min "Janson"
    Vilket endast betyder att EkoReko ingredienser platsar om smaken förblir den i VG-regionen "världsberömda
    Tack för helpdesk insatsen igår. Synd bara att du inte såg kommentarslänken under den nybakade brödtexten.

    SvaraRadera
  2. Ja, alla dessa tillsatser, inget kul. Blir till att göra sillen själv i år tror jag.
    Angående julskinkan: inte lätt att veta vad man ska prioritera, tillsatsfritt, närodlat, ekologiskt?? Ekologiskt betyder ju tyvärr inte alltid tillsatsfritt eftersom Krav tillåter vissa av dom. Har köpt Ridderheims julskinka nu, tror att Jokkmokk sköter om sina grisar men man kan ju aldrig veta förrän man själv åker och kollar. Ja, Ängavallens julskinga hade man ju velat ha. Åker du ner och köper den då, för den säljs väl inte i Gbg eller Kungsbacka??

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att du väljer vår skinka. Hoppas att vi lever upp till förväntningarna.

    Vänliga hälsningar,
    Familjen Nordström

    SvaraRadera