2 december 2009

Bländade ekorrar

Då var man på gång igen i Vellinge kommun med ett av sina i-landsproblem, naturligtvis entusiastiskt upp- och påpiskat av en av dessa eviga kärringar-(förlåt, machokarlar!)-mot-strömmen!

Knappt hade snålblåsten mojnat runt öronen på kommunens högre herrar efter upproren för och emot ensamkommande flyktingbarn inom kommunens gränser, vilket ju tack och lov fick ett relativt lyckligt slut för både barnen och duon Ljungman/Holm. Den här gången är det 2,4 miljoner sköna skattekronor som har satsats på att grusbelägga och sätta upp belysning längs med gamla banvallen mellan Skanör och Ljunghusen (3,5 km). Mamman kan rapportera att den gamla banvallen i alla år varit ett utmärkt alternativ att transportera sig per cykel till Falsterbokanalen för vidare färd mot "fastlandet", men aldrig i livet att man skulle ge sig på att cykla ensam i bäckmörkret efter fyratiden på den mörka delen av året. Alternativet är att vingla fram längs den lika icke-upplysta 90-vägen där folk kör som om de stulit bilen.

2,4 miljoner kronor kostade det alltså att grusbelägga och sätta upp gatljus, men lyktorna kan nu förbli släckta hela vintern. Först ska Miljödomstolen pröva om djurlivet störs. Precis som vanligt är det Falsterbonäsets naturvårdsförening med en viss Jan-Åke Hillarp i spetsen som överklagat till Miljödomstolen med motiveringen att "belysningen stör djurlivet allt för mycket" – Ljus är en förorening precis som buller .... Det måste få finnas mörka områden. ... Det får en kraftig påverkan, säger Hillarp, ...tycker inte att en mörk cykelväg behöver vara mer otrygg än en upplyst...Busar är lika mörkrädda som andra och håller normalt inte till på mörka platser...

Men för jösse namn Hillarp, inse att det är år 2009 och ekorrarna får vara så vänliga och krypa ett par meter längre in i skogen om de blir störda av ett gäng gatlyktor ...även i en ankdamm där vattensalamandrar och sällsynta paddor får stoppa bygget av 400 villor som kunde ge orten den föryngring den så väl behöver. Vi lever faktiskt (och tyvärr!) i en verklighet där en 15-åring i veckor kunde sätta skräck i varenda kvinna i landets näst största stad genom att våldta kvinnor i deras hem efter att han knackat på, 12 och 13 åringar misstänks för misshandel och våldtäktsförsök på betydligt äldre tjejer i Borås, 13-åring våldtog 16-årig flicka utomhus i Kronobergslän och-så-vidare, och-så-vidare.

Hillarp är för övrigt mammans gamla högstadielärare i biologi som tyckte och tänkte mycket om både det ena och det andra. Den svenska läroplanen var förresten ett av de små fenomen han inte hade mycket till övers för. Iställetkokade han ihop ett alternativ för oss elever som på roterande basis vecka-för-vecka i tre år bestod av a) fågelskådning långt ifrån klassrummet, b) grundläggande kartläggning av de kvinnliga och manliga reproduktionsorganen med hjälp av gamla skolplanscher och c) en aldrig sinande ström av rövarhistorier om hur han vid ett eller annat tillfälle råkat i handgemäng med grisslybjörnar eller vridit nacken av en intet ont anande jättedront (eller nåt..).

Foto: Fanny Johansson, Lokaltidningen


1 kommentar:

  1. Eller så är det så att vi måste ta vara på vår natur JUST FÖR ATT det är år 2009 (även om det hunnit bli 2010 nu). Nästa generation måste också få möjlighet att njuta av de naturvärden som finns på Näset. Det naggas sakta men säkert från alla håll. Plötsligt är allt borta. Till förmån för villor och belysning… Det handlar inte om att stoppa utvecklingen, utan att utveckla utifrån de befintliga värden som är unika för varje ort.

    SvaraRadera