29 november 2009

Söndagsläsning och utlottning

Häromveckan hade mamman turen att vinna Sophie Hedenstiernas "Så sparar du pengar och hjälper miljön!" Köpstoppsbloggen, vilken blev utmärkt läsning i höstrusket.

Boken är resultatet av Sophies specialarbete på gymnasiet och man kan lugnt konstatera att det inte var många av oss som tog oss an just den uppgiften med sådan seriositet att resultatet kvalificerade sig för utgivning. Boken är lättläst som sig bör och spänner över allt man kan tänka sig i vardagen som både kostar pengar och resulterar i en negativ miljöpåverkan. Sophie resonerar att många av oss egentligen skulle vilja göra något åt vår dagliga miljösynd, men få blir verkligt motiverade förrän de tydligt ser "what is in it for me?" - dvs PENGAR och potentiellt minskade egna utgifter!

Boken fokuserar därför på både den finansiella och den miljömässiga aspekten av olika företeelser/beteenden och sätter en definitiv siffra på möjliga besparingar i kronor OCH koldioxidekvivalenter. Det finns massor av bra förslag på hur man kan anpassa sitt leverne och göra aktiva val för att minska på utgifter och utsläpp, även om många är ganska självklara för oss som ett tag försökt att leva lite hållbarare och miljövänligare.

Från en yrkesskadad läsare som mamman måste det framföras kritik mot bristen på transparens i de uträkningar Sophie gjort och det saknas en hel del resonemang om hur hon tänkt. T. ex. är det svårt att övertyga mamman om att ett inköp av en helt ny park av vitvaror skulle bespara henne x kronor när det inte redogörs för huruvida själva kostnaden för inköpet är medräknat, eller bara besparingen på använd energi "ur väggen". För den som är mindre skadad och bara vill ha bra tips på hur man kan spara pengar och vara snällare mot miljön/klimatet är boken full med användbara tips.

Däremot blir det smisk på fingrarna för alla skribenter, lobbyister, opinionsbildare, etc..... som någonsin påstår att man kan tjäna pengar genom att köpa något. Det kan man inte, däremot kan man spara en massa pengar i längden. Skönt att få den stenen ur ryggsäcken......

I sann hållbar anda tänkte mamman nu passa på att åter lotta ut boken igen och ge ytterligare en härlig bloggläsare chansen att få upp ögonen för en och annan dyr koldioxidsynd som lätt kan undvikas. Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att lämna en kommentar till det här inlägget och berätta om ett beteende/en sak du planerar att ändra på under 2010 för att minska din egna negativa påverkan på klimatet. För en extra lott länkar du med bild från din blogg och vinnaren dras den 6:e december.

Mammans egna löften inkluderar att köpa färre klädesplagg av bättre (ekologisk) kvalitet och korta ner på de alldeles för långa supervarma duscharna - det finns ju koftor, filtar och utmärkta vetevärmare! Har du inte turen att bli den lycklige vinnaren kan du läsa mer om boken och beställa den från förlaget Bokverket här.


2 kommentarer:

 1. Oh...många ting har jag planerat in att jag ska bli bättre på....

  *odla ännu mera "hållbara" grönsaker
  *inte odla med manipulerade frön
  *att inte handla några plastkassar överhuvudtaget - ha ALLTID en extra tygpåse med mig
  *att tänka igenom innan jag köper en tidning, MÅSTE jag verkligen läsa detta?
  *äta mer vegetariskt
  *försöka återvinna gamla kläder och sy om och fixa och trixa....

  Jag gör mycket redan nu men ja... som sagt det finns flera förbättringsområden.

  Vill gärna vara med om utlottningen, bra julläsning!

  SvaraRadera
 2. Glad 1:a advent till dig! Hoppas du haft en skön söndag med mycket mys!!!
  Kram Emelie

  SvaraRadera