22 november 2009

Söndagsläsning: Not buying it

När det nu återstår mindre än två veckor av mamman köpstopp och det hunnit formas en väldig massa egna tankar runt "konsumtionsfasta" och hållbar konsumtion, så fick mamman äntligen tummen ur att läsa "köpstoppsklassikern" Not Buying It: My Year Without Shopping av Judith Levine . När man läser om köpstopp och aktiva beslut att avstå konsumtion under en längre eller kortare tid så refereras det i stort sett alltid till Levine som kvinnan som introducerade och lyfte upp företeelsen till tidningsrubrikerna. Därför var naturligtvis förväntningarna skyhöga på boken, men i sammanfattning lyder mitt intryck "ganska platt fall".

Boken är skriven i dagboksform och ännu inte utgiven på svenska såvitt jag vet. Trots att mamman läst hela sin akademiska utbildning på brittiskt universitet och vidare jobbat i England under ett antal år, så är språket i boken något av det krångligaste och minst engagerande och inspirerande jag tagit mig an i litterär väg. Kanske är jag synisk, men känslan är att Levine försöker dölja en ganska tråkig dag-för-dag redogörelse med att snirkla in sig till den milda grad i språket och använda ord som man med nöd och näppe hittar i ett Oxford Dictionary.

Visst finns det flera bra funderingar runt konsumtion, men i mammans åsikt handlar det mer om ett betydligt större socialt och politiskt tänkande runt samhället i allmänhet. Jonas på Jonas hållbara blogg uttryckte det bra: "eftersom ett köpstopp i sig är en ickehandling är det väldigt svårt att skriva om. Det är i princip bara när man har fallit till föga, eller varit nära men låtit bli det finns något att säga". Detta håller mamman fullständigt med om och lessnade så småningom på att allt var "inte" i boken istället för att fundera över alternativ eller lösningar.

Däremot gillades funderingarna runt att man ska se till "att få ut allt" av sina prylar innan man kasserar och köper nytt bara för att man kan och att en gåva ofta blir så mycket mer uppskattad om det ligger riktig tanke bakom den instället för bara "ett tanklöst inköp". Sammanfattningsvis skulle mamman rekommendera den som är sugen på att läsa mer om eller till och med dryfta sig att prova ett köpstopp att istället läsa Ann-Christin Grammings "Köp inte den här boken" eller kanske ännu mer inspirerande (bilder, länkar och läsarkommentarer) läsa hennes inlägg på Köpstoppsbloggen från 2007 när hon genomförde sitt köpstopp.

Googla sedan på allt vad du kan - vi är många som provat, njutit av (!) och skrivit om våra köpstopp på allsköns bloggar. Till exempel:


Jonas hållbara blogg
Anna Levin i Nerikes Allehanda
köpSTOPP 2009


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Not Buying It av Judith Levine2 kommentarer:

  1. Nerikes Allehanda, om jag får be... (jobbar där ibland)

    SvaraRadera
  2. Den boken har jag nu lagt till på önskelistan på bookmooch.com
    Har du upptäckt bookmooch? Det är ett tips! (I alla fall om du har råd att skicka iväg nån bok ibland.)

    SvaraRadera