30 november 2009

Slutet på stoppet!


Under 2009 har det hänt många riktig stora saker i mammans liv och störst utan tvekan är födelsen av sonen på årets första dag och den underbara upplevelsen att bli förälder. Därpå följde föräldraledighet och en ny möjlighet och tid att med en sovande sötnos i vagn både snurra runt i stadens butiker och filosofera under rundor i den härliga naturen. Butikssnurrandet blev intensivt och under stundom verkade sonen och mamman känna köpcentrets amningsrum lika väl som det egna vardagsrummet. Nyinflyttade i hus gick det utmärkt att släpa hem pryl efter pryl och letandet efter den rätta inredningsdetaljen eller bara ännu en söt pyjamas till det lilla underverket.

Hursomhelt, med tiden kom den där säkert inte helt ovanliga känslan av att man som nybliven förälder vill omhulda sin ögonsten med det bästa, trygga hans framtid och rädda världen åt honom. Under långa promenader långt ifrån köpcentret kom tankarna om vad sjutton det var jag höll på med? Varför slösade jag bort min värdefulla tid som världens lyckligaste mamma i butiker? Varför släpade jag hem pryl efter pryl som inte användes mer än allt det som redan samlade damm på hyllorna? Varför tömde jag effektivt vår nu betydligt tunnare föräldrapenningplånbok istället för att låta pengarna bli till fler dagar hemma med underverket i förlängningen? Varför föregick jag med extremt dåligt exempel för (den tack och lov ännu lyckligt sovandes och ovetande!) sonen i vagnen genom att konsumera hysteriskt och bidra till en massa negativ klimatpåverkan?

Tankarna tog form och fick sig en rejäl skjuts framåt av bok- och bloggläsande på ämnet köpstopp och medveten konsumtion. Det var omedelbart glasklart att mammans lycka varken kunde eller skulle köpas för pengar, i synnerhet inte när hon nu avslöjat för sig själv bluffen att hon i nio utav tio fall inte gick ut för att köpa något familjen behövde, utan letade efter något kul att köpa. Så patetiskt och snacka om att söka falsk tillfredsställelse och högst kortvariga ”kickar”! … och mitt framför näsan låg ju den riktiga lyckan och sov sött i den rullande vagnen!


Tankarna om det meningslösa shoppandet formades till ett beslut att prova på en tid med köpstopp för att ge mig själv chansen att reflektera över huruvida det faktiskt finns någon lycka i att konsumera. Motivationen låg inte i att spara pengar och drevs inte heller av viljan att leva asketiskt. Övertygelse var och är att vi lever i ett samhälle drivet av en väl fungerande marknadsekonomi, om än för stunden en ekonomi i extra behov av klok och hållbar konsumtion. Detta gav vid handen att köpstoppet för mammans del skulle innefatta allt utöver de prylar som är nödvändiga för familjens vardagliga leverne (mat, hygienartikalar, konsumtionsvaror och medicin). Vidare tilläts konsumtion av upplevelser och tjänster, då det ansågs att detta inom rimliga gränser tillhör kategorin hållbart och för landets ekonomiska klimat främjande.

Idag den 30 november är sista dagen på mammans 4 månader långa köpstopp och hur har det då gått? Hur känns det nu och vilken visdom har bubblat till ytan efter en längre tid utan shopping och prylsamlande? Fortsättning följer imorgon i två fåtöljer......

3 kommentarer:

  1. Satan vad du skriver bra och intressant. Tack! Denna blogg lägger jag bland mina favoriter, bums.

    SvaraRadera
  2. Köpstopp i fyra månader, hmm, undrar om jag hade klarat det. Du måste ha sparat en del pengar iallafall??

    SvaraRadera
  3. Heja dig! Tänk vad du måste vara stolt över dig själv! Inte bara köpstoppet utan också vägen till köpstoppet!

    SvaraRadera