24 november 2009

Moussaka med metangasprutt


I mammans iver att byta ut en del av familjens nötköttskonsumtion mot klimatvänligare vilt och lamm, så lagades det häromveckan moussaka på lammfärs. Jättegott tyckte mamman och lilleman, men pappan gnällde lite försiktigt om kofta... Vid andra försöket var vi sålunda tillbaka till ruta ett med (metangaspruttande) nötfärs med utgången att alla åt med god aptit och familjen får väl istället ta en extra vegetarisk dag under veckan: Det finns ju så många goda vegetariska soppor - morot, tomat, jordärtsskocka, potatis- och purjo....

Här kommer i alla fall receptet med eller utan pruttkossa - 4-6 port :

2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
400 g lamm/nöt/viltfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
1 krm salt
1 ägg

Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 1,5 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad. .

Naturligtvis glömdes det bort att fotografera resultatet innan glupska familjen högg in, så här kommer istället en lånad bild från Arlas receptbank.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar