10 november 2009

Mårten Gås


Trogen skåning i exil som mamman är blir det naturligtvis till att fira Mårten Gås när fadern kommer hem efter ännu en lång dag på jobbet - för ingen har väl missat att det är Mårtensafton idag!?

Enligt klassiska mått ska en riktigt Mårtensmiddag inledas med svartsoppa på gåsblodet, fortsätta med en helstekt gås med tillbehör och avslutas med en stadig skånsk äppelkaka på äppelmos och kavring. Då fadern i huset (och inte heller den skånska mamman i all ärlighet) är vidare blodtörstig kör vi en "lightversion" utan soppa. Mamman och lillen gav sig på förmiddagen ut på exkursion för att hitta fullgott gåssubstitut och kom hem med en fin majskyckling från Bjärefågel. Denna ska nu ska fyllas med äpple, katrinplommon och apelsinklyftor och tillagas i mormors lergryta som fått en andra chans i lilla familjens kök (ett årtusende senare...).

De fettfajtande föräldrarna borde förmodligen hålla sig till en skål äppelklyftor till dessert, men är det Mårtenafton så är det - bara en liiiten äppelkaka med nästan kalorifri spröd smuldeg. Mmmmmm! Feta dryga skåning(ar)...och en udda hallänning....

Mer läsning på Skåne.com här för den som blir sugen på ett Skånebesök i gåsatider och i Sydsvenskan finns här några vintips till den som tänker sig att äta gås idag.


1 kommentar: