29 oktober 2009

Lilla ekoreko, vecka 44

Det här med att handla och äta klimatvänligt har så smått berörts i bloggen tidigare och ingår i mammans saker att ta itu med som 34-åring. Att ha en mer klimatvänlig kosthållning berör ju faktiskt många dimensioner då man bör tänka på hela kedjan från jord till bord och däri att också fundera över hur man får hem sin mat, samt vad som i processen hamnar på sopberget och/eller spys ut som koldioxidutsläpp. Maten sägs stå för 24% av våra totala växthusgasutsläpp i Sverige.

Familjens lilla bidrag till minskningen av de här utsläppen har hittills bestått i att ha minst en helt vegetarisk måltid i veckan och i övrigt se till att så mycket råvaror som möjligt är ekologiska och närodlade. Proteinerna är lite av en utmaning för oss då vi gärna äter kött och fisk, men till 80% lyckas vi köpa ekologiskt naturbeteskött. Mamman har gjort en ansträngning att undvika kyckling och fläskkött som är svårt att få tag i ekologiskt och dessutom är stora miljöbovar. Just nu experimenterar vi med att byta ut en del nötfärs mot lamm- och älgfärs som ju är mitt i säsong.

En alldeles utmärkt inspiration och källa för kunskap om hur maten påverkar miljön är boken Majas klimatmat av Maja Söderberg, samt den tillhörande sidan klimatmat.se. Söderberg skriver lättförståeligt och opretentiöst om hur man på ett bra sätt förbättrar sina kostvanor, med avseende på koldioxidutsläpp, genom att rätt och slätt använda hållbart producerade råvaror och strunta i alla detaljer och fakta runtomkring. Man måste inse att det kostar att producera bra mat, så om en matvara är uppseendeväckande billig kan man vara säker på att antingen jorden eller människorna (eller i värsta fall både och) som jobbat med produktionen utnyttjats på ett ohållbart sätt.

Det ska inte vara krångligt att laga klimatmat och genom att välja bort en del dyra köttvaror kan man spara pengar att istället satsa på bra producerad mat. Målsättningen när man tar sin tur för att fylla på kylskåpet och skafferiet blir:

På den sista punkten tar mamman gärna emot tips på hur och var ni handlar er hållbart fiskade fisk. Här bor man mitt i landets "fiskmecka", men inte en endaste fiskhandlare jag hittat verkar vilja skylta med huruvida hans varor kommer från hållbart fiske. Man blir ju smått misstänksam att så kanske inte är fallet! På sikt får man väl hugga tag i Isabella Lövins bok Tyst hav och skaffa sig kunskapen på egen hand.



1 kommentar:

  1. Tittar in hos dig och vad upptäcker jag?
    att du skrivit om Maja Söderberg.
    Hon bor inte långt ifrån mig och visst har hon vettiga idéer.
    med två stora barn som är vegetarianer i huset, har jag fått tänka nytt coch tänka om, när det gäller matlagning.
    Vi äter mycket vego-mat, egenodlat, efter säsong och närproducerat.
    Kul med fler som tänker till när det gäller mat.
    Kolla gärna in Äkta vara, finns som länk hos mig.
    Mats-Eric Nilsson som skrev Hemlige kocken står bakom.
    Bra där! :)

    SvaraRadera