28 oktober 2009

Halloween i stil?

Till helgen infaller den stora amerikanska högtiden Halloween, vilken av utbudet i stadens butiker att döma sakta men säkert också smyger sig in i den svenska kalendern av högtider. Själv tycker jag att det känns aningen onaturligt och högst pådrivet av kommerciella intressen att vi plötsligt ska köpa häxhattar, tårtor i form av pumpor och ordna storslagna Halloweenpartyn. En liten dekorationspumpa eller möjligtvis en egenhändigt fixad lykta därav får gärna komma hem till oss, men där någonstans där drar vi gränsen i dagens läge.


Däremot njuter jag i fulla drag av att läsa om alla pyssligheter man hittar på på andra sidan Atlanten inför denna stora högtid och obesegrad på den underhållningsfronten står den kära gamla kåkfarartanten Martha Stewart. Till Mrs Stewart har mamman ett "love-hate-förhållande" som grundmurades under Max tidiga spädbarnsmånader med många timmars amning i TV-soffan. Det föll sig så att The Martha Stewart Show med den oerhört självgoda Martha och alla hennes snitsiga hushållstips låg i tablån mitt emellan Gränsövervakarna och något annat pangprogram och blev därmed del i den dagliga rutinen.

För mamman som gillar både matlagning och bakning och kan tänka sig att pyssla ihop en tomte eller påskdekoration vid tillfälle skulle detta program kunna vara den ultimata drömmen. Nog tittade jag på det, men inte gick det en gång utan att man var spyfärdig på antingen de snusförnuftiga husmorstipsen, meningslösheten i de ihoppysslade tehättorna och drinkpinnarna eller framförallt Marthas besserwisserattityd och eviga skrivande på näsan av varenda stackars gäst som bevistade programmet. Martha Stewart är makalöst skicklig på att framkalla kväljningar och sätter verkligen fingret på den inte helt ovanliga amerikanska dubbelmoralen genom att kombinera imagen som den perfekta hemmafrun med ett förflutet som fängelsekund efter att 2004 ha dömts för insiderbrott - tjusigt!


Hursomhelst, kvinnan är förmodligen den största hemmapysslarguru som skådats i hela vida världen och det man inte hittar i hennes TV-program, livsstilsmagasin, blogg, websida...finns helt enkelt inte. Inför Halloween nästa år får man kanske ta sig i kragen och bli en god mor och hemmafru - klart sonen ska fira Halloween i stil....???? Tips på dräkter från Martha Stewart...


1 kommentar:

  1. Jag ska inte gå i tusen bitar och säga min mening om Martha... har svårt med hellylle dubblemoral! Anyway, inte firar vi halloween men kanske att vi har god middag för några...och så äter vi kanske hemmalagad pumpasoppa eftersom en halloweenpumpa skall skäras ur... har ju några att ta av!

    ha det gott!

    SvaraRadera