7 oktober 2009

Ät mer gröt!

Häromdagen skrev mamman ett inlägg om barnmat och hotade med att raljera vidare om industritillverkade gröthalvfabrikat och den mystiska uppfinningen "grötpulver". Så håll i er... Mamman är som bekant en rabiat individ när det gäller industritillverkade hel- och halvfabrikat och än mer så när det gäller att introducera sin finaste älskling till den underbara världen av mat, matlagning och njutningen därtill förknippad.

Om man tar en titt i affärens gång för barnmat förstår man omedelbart att "snabb- och färdiggröt" är ännu några produkter som barnmatstillverkarna på något mystiskt sätt lyckats övertyga både föräldrar och tydligen också livsmedelsverket (då de finns till försäljning) är alldeles förträffliga och ett "måste" för föräldern som vill sin ögonsten allt väl. Semper säger: "Gröt är bra och näringsriktig mat ... Våra grötar är berikade med bland annat järn, kalcium och vitaminer och är så kompletta att de kan ätas utan mjölk." Bonus igen - järnberikat = landets BVC-sköterskor kommer att pusha allt vad de kan för dessa nödvändigheter. Själv ställer jag mig frågande till hur bebisar och mänskligheten överlevt i tusentals år innan järnberikning uppfanns och därefter verkar vara ett absolut måste för bebisens väl och ve?

Dithän jag vill komma är A. Hur svårt och tidskrävande är det egentligen att koka gröt på gryn/mjöl och vatten? 2 minuter på spisen alternativt 1 minut i mikron, en klick smör och en halv mosad banan/ett par skedar äppelmos/ett rivet päron - vóila fruktgröt!


...och B. kan det möjligtvis vara en övervägande fördel med det lilla extra tillsatta järnet när man på köpet då också får skummjölkspulver, ... veg. olja (palm...), ... äppeljuicekoncentrat, vasslepulver, ... emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider)? Hämtat från Sempers Mild Fruktgröt från 6 månader.

Tycker man däremot att det är alldeles för besvärligt att ta fram en visp och röra ihop pulver med vatten, så kan man ju alltid satsa på en burk ätklar Havregröt med blåbär & hallon från Semper som innehåller Vatten. Mild yoghurt (värmebehandlad). Havregryn, Päronkoncentrat, Hallon, Blåbär, Vegetabilisk olja (raps), Risstärkelse, Svart vinbärskoncentrat, Syra (Citronsyra), Vitaminer (C , tiamin), Järn.


Intressant nog krävs det mindre skräp i form av vegetabiliska mono- och diglycerider och miljövidrig palmolja när man snor ihop en portion gröt som ska kunna stå i rumstemperatur i butik och hem i upp till sisådär ett år. Däremot kan jag tycka att 8-9 kr är bra saftigt för en endaste babyportion väldigt utspädd gröt där endast 7,5% havregryn samsas med utdrygande risstärkelse.

Egenhändigt ihopsnodd gröt brukar ju bestå av 1 del havregryn till 2 delar vatten och sedan en smörklick i det. Mitt paket ekologiska havregryn går på 12 kr och räcker till 40-50 portioner babygröt, vattnet vågar jag kalla gratis ur kranen och smöret går säkert på minst 10 spänn. Slutsats - dyrt och onödigt med ätklar gröt om man innehar spis+ gryta eller micro+skål.

För den förälder som eventuellt hakar på mammans korståg mot industrigröt, men kanske tycker att det känns lite väl brutalt att starta sin lille/a ögonsten på raffsiga havregryn, så kan jag varmt rekommendera sidan Alternativ barnmat som har utmärkta tips på egen gröt och välling för de riktigt små barnen. Själv körde jag enligt deras recept från 6 månader och började sedan ungefär vid 8 månader att omväxla med traditionell havregrynsgröt (utan salt) när jag ändå lagade det till mig själv.

"Lillpojksgröten" gjorde jag på en blandning (som jag har färdigblandad för enkelhetens skull när morgonhungern ger sig till känna) av lika delar: Ekologisk Dinkel Mannagryn från Warbro Kvarn, Skrädmjöl från Stöpafors Kvarn, Rismjöl från Risenta och Ekologiskt Bovetemjöl från Saltå Kvarn + ett par skedar Nyponmjöl från Risenta. Det C-vitaminrika nyponmjölet främjar ju järnupptaget (se även jag har blivit hjärntvättad!) från grynen och ger dessutom lite god smak.


Max älskar sin hemgjorda gröt och tillsammans har vi mysig grötfrukost med levande ljus varenda morgon.




4 kommentarer:

  1. Härligt med gröt !
    Du har väl inte missat Gröt.se
    med recept och grötVM och annat man grötat ihop på sidan.
    Hälsa grabbarna
    "Gråpäronet"

    SvaraRadera
  2. Jag gillar din inställning, och puréerna gör jag själv till Skruttan men...jag köper faktiskt Nestlés gröt från 4 månader...Den är ju så slät, vilket jag inte tror att jag skulle lyckas med själv? Sen när hon blir större så blir det vanlig hemmagjord gröt, men nu gillar hon inget med bitar i- inte ens banan fast jag mosar och mosar. Till och med katrinplommonen måste gå genom en sil fast jag använt stavmixer :)

    SvaraRadera
  3. Ska nog testa din gröt, tack för tipset!

    SvaraRadera
  4. KUl att du är med i utlottningen hos mig!

    Kram L-L

    SvaraRadera