2 september 2009

Ryck i res-tarmen


Häromdagen damp det ner ett vykort från kompisar som semestrar i Chile och på spännande Påskön och hujedanemig vad det ryckte till i den gamla res-tarmen. Mamman har alltid älskat att resa och har under de senaste 15 åren gjort sig skyldig till alldeles för många ton koldioxidutsläpp under äventyr i syd- väster- och österled. Det dåliga miljösamvetet till trots har det dock varit underbart härligt att utforska nya kulturer, sola och bada på kritvita stränder flankerade av vajjande palmer och äta den underbaraste av exotisk mat.

Under rådande omständigheter med ett litet pyre i familjen har naturligtvis stora resväskan lagts på hyllan för ett tag, men både mamman och pappan fantiserar ideligen om framtiden när vår lille sötnos ska dra på sig egen ryggsäck och hänga med på äventyr. Man får verkligen hoppas att han också föredrar enkelt och vackert framför röj och Bamseklubb, annars blir det intressanta diskussioner inför framtida semestrar.

I väntan på att den lille (förhoppningsvis!) äventyraren ska växa till sig, svininfluensan ska dra över och Försäkringskassan får en genialisk idé att dubbla föräldrapenningen roar vi oss med att njuta av gamla foton och imitera utmärkta kulinariska upplevelser vi fått på resande fot. Mycket kryddstarkt mexikanskt, en och annan exotisk drink som egentligen bör drickas under svepande palmer och nu senast en hyggligt lik version av den härliga bananmarmeladen som vi frossade i på Barbados.

Mosa 1kg ekologiska bananer och blanda med skal och saft av två lime och två citroner + 1 kg syltsocker (eller socker + pektin). Koka i 5 minuter, rör i 3/4dl skållad och hackad mandel och häll upp på varma burkar - mums till frukostmackan och kanske som kakfyllning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar