19 september 2009

Fantastiska fredag!


Vilken underbar fredag det har varit idag! Vaknade full av måsten som skulle fixas inför en helg med besök, men någon gång framåt lunch togs ett exekutivt beslutet att låta alla dessa vardagsmåsten fara och flyga. Istället packades en korg med te på termos och inspirerande kokbok till mamman och en filt och mellisbanan till den lille solstrålen. Kosan ställdes ner mot havet och den exemplariske lillkillen hade den goda smaken att dåsa till precis innan vi kom fram till stranden, vilket tillät en timmes härligt läsande och tedrickande i den höstvarma solen med vågorna härligt kluckande i bakgrunden.

Utvilande och fulla av energi efter en stund i solen med den vackraste av havsutsikter tog vi det långa benet före och ilade hem till trädgårdslandet som länge tiggt om lite omvårdnad inför höst- och vintersäsong. Med alla fina grönsaker skördade och en liten påfyllning av näring i form av kompost och gräsklipp har denna fläck sett bra tragisk ut i ett par veckor nu. Med andra ord var det hög tid att få ner de inhandlade ekologiska fröerna från Runåbergs i jorden som med lite tur ska ge oss grönkål till julens långkål, vintersallad under de kalla månaderna och så småningom massor av ljuvliga tidiga morötter, palsternackor, salladslökar, mangold, vitlök och med lite tur en späd rödbeta eller två.


När landet var fullsått med fröer, vattnat och omsorgsfullt nedbäddat under fiberduk var det dags för vår hårt arbetandes favoritpappa och älskling att rulla in på uppfarten för att ansluta till fredagsmyset. Hela veckan har det flaggats att fredag var stora kvällen gällandes "romantiskt" TV-tittande på derbymatch för engelska favoritlaget, så naturligtvis var pappas lillkille klädd och klar i rätta outfitten när pappsen dök upp. Gissa om det blev succé!?


Fotbollsgubbarna hade den goda smaken att lägga matchen lite senare så att hela familjen hann avnjuta improviserad, men ack så god fredagsmiddag tillsammans. Två förskrämda kycklingfiléer som fiskats upp ur frysen fiffades till med en fyllning av Västerbottenost och färsk timjan och snurrades sedan in i ett par skivor smakrik rökt skinka och serverades med potatis & palsternackspuré och en fransk tomatsallad. Pricken över i:et var det fantastiskt goda Gnarly Head Zinfandel 2007 som fredagen till ära hittade ner i mammans och pappans vinglas. Utsökt!2 kommentarer:

  1. Å så härligt det låter! Och vilken fin liten fotbollskille! Potatis & palsternackspuré låter bekant...undrar varför...? ;) Nu ska vi äta, Skruttan var så krasslig igår så kvällen blev lite kaotisk men nu sussar hon gott och kan andas riktigt bra genom sin täppta lilla näsa. Ett glas vin kanske slinker ner också...

    SvaraRadera
  2. Me again...Har upptäckte att två av mina bloggvänner bor i Onsala!!! Du känner kanske "Infing"? http://infingfunderar.blogspot.com/

    SvaraRadera