17 augusti 2009

Vuxenpoäng i skogenEfter en trevlig lördag med goda vänner och Max lilla jämnåriga tjejkompis, bjöd söndagen på väder och tillfälle för en tur till en närbelägen, men hitentills outforskad skog vid sjön Lyngern. Till mammans stora glädje var båda killarna sugna på att följa med och den store killen erbjöd sig snällt att kånka på den lille (men dock närmre 10 kilo tunga...) killen i den nuförtiden nästan urvuxna Baby Björn selen. Fika packades ner tillsammans med den obligatoriska kombinationen banan/haklapp/sked/lång bit hushållspapper och sedan bar det iväg över stock och sten in i en bedårande trollskog.

Mamman kastade sig lyckligt över fyra små mini-kantareller redan invid vägen, men kände sig allt mer som en barnamördare när hon långt senare fortfarande gick där och svängde sin stora korg med bara dessa små pluttar som knappast hade räckt till minsta lilla kantarell-toast med den bästa viljan. Men se, när man hade bestigit en liten höjd och fått både spindelnät och vad-vet-jag-mer i både hår och mun så hände det sig att den där vilda drömmen om ett hav av guldgula kantareller slog in. Till familjens stora förvåning stod dessa underbara små primörer på rad och bara blev fler och fler ju längre in i snåren man letade sig. Pappan och den lille tog på sig rollen som spejare och pekade skickligt ut stim efter stim av små gula hattar medan mamman under glädjetjut kröp runt på alla fyra och dammsög terrängen. Lycka!!!!!

För första gången någonsin har mamman kunnat fylla korgen på ett alldeles eget (och hemligt såklart!) ställe som inte pekats ut av en mer rutinerad svampkännare. Det är riktiga vuxenpoäng i skogen det!2 kommentarer:

  1. Åh gud så smarrigt! Jag har aldrig hittat några kantareller jag... har iofs inte letat men ändå. Hade gärna haft ett "hemligt" svampställe som dig :)

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Jag förstår dig! Förr var jag överlycklig om jag hittade ett par dl. Men för ett par år sen blev vi med stuga och tillika eget svampställe :) Man vet att det alltid finns svamp, det är lyx! För annars är det inte så lyxigt vid stugan; hästmyror och fuktskador och en massa bröte.

    SvaraRadera