20 augusti 2009

Hur går det med köpstoppet?Jo tack, riktigt bra!

För den som inte följt bloggen tidigare har mamman antagit en köpstoppsutmaning under fyra månader efter att ha blivit trött på sin egen okynnesshopping. Det hela smög sig så smått på under vårens mammaledighet, då lallande runt i diverse shoppingcenter med lilleman och barnvagn blev mer av en hobby än en motiverad eller för den del nödvändig syssla. Allt som oftast rapporterar media om "den stora köpfesten" (trots att de andas finanskris och panik i följande stycke!) och hur shopping har blivit svenskarnas stora fritidsintresse. Vi springer i affärer så fort vi har en stund ledig och att shoppa ger en, om än väldigt temporär, lyckokick som vi tycker oss behöva i vardagen. Själv känner jag väldigt väl igen det här beteendet, men började vid något tillfälle på senvåren fundera över om det eviga shoppandet verkligen tillförde något i mitt och lilla familjens liv.

Jag kom gång på gång på mig själv att jag var ute och letade efter något kul att köpa, snarare än gick ut för att köpa något därför att behov hade uppstått. När man börjar fundera i de här banorna inser man snart att man som 30+ faktiskt har det mesta man behöver och väldigt mycket mer därtill. Utan att på något sätt leva spartanskt eller känna att man saknar något kan man klara sig länge utan att ständigt fylla på hyllor och skåp som redan dignar av prylar.

Än så länge har det bara gått 20 dagar med köpstopp, eller ska vi kalla det prylstopp, eftersom mamman fortsatt oförändrat handlar livsmedel, konsumtionsvaror, hygienartiklar, medicin och plantor/frön till odlingarna, men under dessa tre veckor har en väldigt befriande känsla smugit sig på. Mamman och lilleman har tagit långa härliga promenader i naturen och pysslat med diverse projekt hemma istället för att ränna mellan klädsnurror och överfulla butikshyllor och familjen har plockat svamp och bär i skog och mark på helgen istället för att plocka ner överflödigt pynt och dyra CD-skivor i en kundkorg. Mamman har återupptäckt bibliotekets förträfflighet när det gäller gratis lån av böcker och läsande av allsköns månadsmagasin som man tidigare gladeligen lade 49 kr på för en halvtimmes slöbläddrande innan det åkte i återvinningen.

Visst har det funnits utmaningar så som när favorit barnklädesbutiken hade 50-70% på alla varor, blomsteraffären sålde en urläcker krukdekoration för 10 kr pga att den behövde en liten klisterdutt för att bli perfekt och varenda klädkedja hade tag två betala för ett reaplagg. Men jag kan stolt säga att jag hitentills har lyckats att släppa alla dessa potentiella fynd redan inne i butiken och efteråt känt en härlig tillfredsställelse av att lyckas med mitt åtagande och att dessutom slippa hitta plats hemma för ännu en pryl som vi egentligen inte behöver.


2 kommentarer:

 1. Hej Mimmi,
  Har också funderat mycket över just detta med finanskris! Shoppandet verkar inte ha minskat!!
  Lite tröst får man nog ibland,men kan man unna sig att shoppa är det väl ändå ingen riktig KRIS.
  Håller med dig fullständigt!!!
  Kram från Sassa

  SvaraRadera
 2. Heja på! Kul att det går bra!

  SvaraRadera