22 juli 2009

Åter på Sveriges framsida

Så var då lilla familjen tillbaka på Sveriges (just för dagen regniga) framsida efter den lilla turen i valda delar av vackra sommar-Sverige. Mamman sögs såklart rakt in i bloggvärlden medan far och son tagit sig en mysdag under täcket lyssnandes till regnsmattret på fönsterrutorna och högläsandes de nya inköpen av Tintin-böcker. Ni skulle se hur söta de är!

Inget återger en mysig runda bättre än en liten fotokavalkad av familjens bravader, så håll till godo....här blir det vackra drömhus, underbara ekologiska utskänkningspärlor och Leila-inspirerad (maken är numera övertygad att det bör kallas indoktrinerad...) inredning.

Turen startades med en resa över den platta Skaraslätten med ett par dessvärre fruktlösa exkursioner efter lokalt mathantverk. Jakten på Sivans delikata ostar och lokalodlad och pressad rapsolja från Olivia gick i stöpet på grund av mammans något bristfälliga research (tror att jag denna gång kommer undan med att det gick åt lite tid åt festförberedelser precis före semestern). Skaraslätten och pyttemetropolen Tråvad lämnades i all hast efter inköp av tillsatsstinna högst överprisade Kexchoklad i den lokala Tempobutiken. Aj, aj vilket nederlag, men från misslyckandets botten kunde det ju bara bli bättre!


Färden gick mot Örebro som glatt överraskade med att vara en riktigt trevlig liten stad (Sveriges sjätte i storlek lärde vi oss) full med trevliga butiker, ett finfint Elite hotel med både hygglig middag och frukost och alldeles lysande "titt-shopping" för modern som precis som alla andra för stunden är väldigt förtjust i Leila-stilen, dvs vitt, vitt, vitt och så lite rostiga/zinkiga/gamla prylar på det. Just därför var butiken CE Inne Ute på Stallbacken i Gamla Stan ett riktigt Mecka. Trots ett initialt försök att hålla emot köpsuget efter det underbara gröna Bruka Design Colour-porslinet kom dock både ett uppläggningsfat och två härliga skålar med hem till slut.
Om man frågar den lille busprinsen om höjdpunkten i Örebro misstänker jag att han skulle svara den utsökta Melonglassen från Nora Glass - definitivt en av de största smakupplevelserna för hela familjen under resans gång.

Efter Örebro ställdes kosan mot Norrköping via det sköna landskapet i både Sörmland och Östergötland. En liten bit utanför Örebro längs med riksväg 52 hittade familjen det lilla söta Englas Skafferi och naturligtvis blev mamman helt lyrisk.


Förutom att fika inhandlades från det underbara cafeét fick mamman tusenfaldig inspiration till att det verkligen går att leva sin dröm. Familjen bakom Englas Skafferi har uppenbarligen redan tagit sig i kragen och hoppat ur ekorrhjulet, införskaffat världens underbaraste idyll i en gammal skola där de både bor och driver en härlig jordnära verksamhet i form av ett ekologiskt bageri och café samt en smart konferensverksamhet i den söta gamla skolans gymnastiksal. Wow - ni är mina idoler! Med lite tur faller det säkert ett pittoreskt gammalt trähus med historia, en stor bunt med sedlar för renovering och en stimulerande och för överlevnad tillräckligt lönsam och ekologiskt hållbar affärsidé rakt ner i knäet på mig vilken dag som helst...

Medan jag tar mig en funderare på framtida drömprojekt får ni en paus i den rafflande reseberättelsen fram tills i morgon.

1 kommentar:

  1. Kul att ni stannade till hos oss på Englas Skafferi i Lännäs Södra Skola. Vill bara uppmuntra dig med att säga att det inte alls behövs en stor bunt sedlar för renovering - vi har iaf aldrig haft nån! Däremot ett stort mått av nyfikenhet, all energi man kan uppbåda och en brinnande passion för det man gör - och det verkar du ju besitta alltihop! Heja dig - du kommer också nå dit om du vågar satsa av dig själv.

    Allt gott i sommarsolen
    önskar Ingeid, Englas Skafferi
    www.englasskafferi.se

    SvaraRadera