29 maj 2009

Snabbt och farligt gott mellanmål

I en vardag där man utan undantag alltid är nummer två på prioriteringslistan (och njuter av varje minut!) när det gäller personlig hygien (läs dusch, tandborstning, hårborstning och allt annat som man inte ens noterade hände innan man blev småbarnsförälder), påklädning och kanske allra oftast intag av föda gäller det att hitta genvägar för att hålla ihop tillvaron. Filmjölk med olika delikata tillbehör är definitivt en sådan genväg och har vid många tillfällen varit livräddande när klockan hunnit bli lunch innan frukost intagits av mamman och lunch på något sätt helt gått upp i rök.

Filmjölk är ju som känt inte någon vidare smaksensation i sig, men om man hade haft någon sorts karaktär hade man säkert piffat upp den med allehanda supernyttiga frön och flingor. Nu har jag tyvärr aldrig tidigare haft någon vidare karaktär när det gäller att hålla mig ifrån onyttigheter. De oklädsamma extra graviditetskilona till trots är det just nu svårt att hitta motivation för smalmatsätande när ens lille kille skiner upp och visar sin gränslösa kärlek till sin mamma hur risig och blekfet hon än ser ut. Istället får lillkillens stackars pappa höra på tjatet om strandade valar, heffaklumpar och diverse andra säljande beskrivningar av hans fru.

Hursomhelst i min surf-iver hittade jag ett recept på en fantastiskt god granola från tjocksmockarnas förlovade land i väster. Den med fil och färsk frukt....mmmmm!

I en bunke blandas:
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
2 dl kruskakli
1 dl kokos
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl hackade nötter/mandel
10 mortlade kardemummakärnor

I en kastrull blandar man och värmer på (inte koka):
2 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
1 dl muskovado- eller farinsocker
1 dl sirap
1 dl solros- eller rapsolja
1 msk honung

Ekologiska utbudet denna gång bestod av Änglamarks havregryn och rågflingor, Dansukkers ekologiska sirap, Saltåkvarn med sitt underbara utbud och sina fina förpackningar bidrog med kruskakli, kokos, pumpafrön, linfrön och solrosfrön. Bourbon Vanilla - Ground Organic Vanilla Powder som jag köper på bl.a. Coop ger en fantastisk riktigt vaniljsmak istället för det fejkade vanillinsockret.

Blanda ihop flingorna och vätskan och bre sedan ut "kladdet" på två plåtar. 175 grader i 30 min och rör om regelbundet för att inte bränna. Förvara i tätslutande burk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar