Filmjölk är ju som känt inte någon vidare smaksensation i sig, men om man hade haft någon sorts karaktär hade man säkert piffat upp den med allehanda supernyttiga frön och flingor. Nu har jag tyvärr aldrig tidigare haft någon vidare karaktär när det gäller att hålla mig ifrån onyttigheter. De oklädsamma extra graviditetskilona till trots är det just nu svårt att hitta motivation för smalmatsätande när ens lille kille skiner upp och visar sin gränslösa kärlek till sin mamma hur risig och blekfet hon än ser ut. Istället får lillkillens stackars pappa höra på tjatet om strandade valar, heffaklumpar och diverse andra säljande beskrivningar av hans fru.
Hursomhelst i min surf-iver hittade jag ett recept på en fantastiskt god granola från tjocksmockarnas förlovade land i väster. Den med fil och färsk frukt....mmmmm!
I en bunke blandas:
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
2 dl kruskakli
1 dl kokos
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl hackade nötter/mandel
10 mortlade kardemummakärnor
I en kastrull blandar man och värmer på (inte koka):
2 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
1 dl muskovado- eller farinsocker
1 dl sirap
1 dl solros- eller rapsolja
1 msk honung
Ekologiska utbudet denna gång bestod av Änglamarks havregryn och rågflingor, Dansukkers ekologiska sirap, Saltåkvarn med sitt underbara utbud och sina fina förpackningar bidrog med kruskakli, kokos, pumpafrön, linfrön och solrosfrön. Bourbon Vanilla - Ground Organic Vanilla Powder som jag köper på bl.a. Coop ger en fantastisk riktigt vaniljsmak istället för det fejkade vanillinsockret.
Blanda ihop flingorna och vätskan och bre sedan ut "kladdet" på två plåtar. 175 grader i 30 min och rör om regelbundet för att inte bränna. Förvara i tätslutande burk.
Tweet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar