25 maj 2009

Natursköna Bohuslän


Helgen tillbringade lilla familjen tillsammans med mormor och morfar i vackra Bohuslän. Det skulle firas 40-årig bröllopsdag för "gamlingarna" och hela klanen var inbokad på den fina "resort-anläggningen" i Bokenäs . Tyvärr drabbades man av visst manfall när Max stackars moster insjuknade i vattenkoppor och nu sitter i karantän prickigare än Pricken själv och förmodligen snart med grytvantar tejpade på händerna för att motstå en mindre massaker.

Som nämnts i tidigare inlägg fanns mormor och morfar på plats redan tidigare i veckan för att få sig en rejäl dos av sin lille solstråle till barnbarn. Den lille trivs som fisken i vattnet och tar varje tillfälle i akt att få flörta genom att fira av sina sockersöta leenden. Med mormor på plats slipper han nämligen bli lämnad i sin ensamhet för en endaste sekund så som hans elaka mamma gör när nöden kallar, en eller annan säng behöver bäddas eller en maskin tvätt behöver expedieras. Tack och lov att den lille ännu inte kan uttrycka sig verbalt annars hade han säkert redan haft moped, skateboard och fiskespö efter helgens charmoffensiv och virande av morföräldrarna runt lillfingret.

Vistelsen i vackra Bohuslän blev mycket lyckad och mamman kom hem med (förrutom en äcklig fästing!) bilen full av musselskal som ska pryda trädgårdafatet med jordgubbsplantor, räklådor i trä som ska få husera de uppdrivna tomatplantorna som definitivt inte ska bli Bambi-mat (mamman blir den förste att anmäla sig till jägarkurs om lille Bambi så mycket som funderar på att byta sin diet av grannens penséer mot näringsrik ruccola och späda sparrispotatisplantor) och ett gäng skogshallonplantor som stals på svågerns vackra skogstomt på hemvägen . Idag blir det utan tvekan middagslur på tomten för den lille medan mamman hoppar i gummistövlarna och skrider till verket med sina trädgårdsprojekt.

Vad vore väl en hemmafru-blogg utan ett avslutande matrecept, så här kommer beskrivningen på den utsökta dubbelmarinerade oxfilén som intogs under "bröllopsmiddagen":

Mimmis dubbelmarinerade oxfilé
Till 6 pers ca 800g putsad oxfilé (hade jag velat romantisera lite hade jag påstått att denna kom från Gröna gårdars fina gräsuppfödda kossor från Bokenäs, men jag erkänner att jag denna gång jagade ikapp min kossa på Ica Kvantum)

Två dagar innan "festen" lägger man det putsade köttet att marinera över natten i:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0,5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Nästa dag tar man upp köttet ur marinaden och steker snabbt i smör för lite stekyta runtom. Sedan tillagar man köttet helt i 150C i ugn (med stektermometern som mellan varven används till såväl babybadtermometer som vintermometer) till 55 C innertemperatur.

Låt svalna i folie i kylskåpet och skiva sedan i cm-tjocka skivor som över natten till "festdagen" marineras i:
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka persilja - hackad
1/2 dl kapris

Serveras kallt i marinaden tillsammans med t.ex. med hasselbackspotatis och en naturell sallad eller sparris - mmmmmm!

Var är solhatten när man behöver den? I stugan!...och lite fler bilder från vackra Bohuslän...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar