8 april 2012

Årets påsktårta



Med mycket på programmet i år var det ett under att vi lyckades få till ett ordentligt påskfirande, men maken hade gjort ett toppenjobb med att bjuda på både besök av svärföräldrar och en finfin påskbuffé. Själv fastnade jag som vanligt i pysselträsket, men i vart fall lyckades jag dra mitt strå till den universiella matkoman  genom att bjuda på en smarrig påsktårta till kaffet. Receptet kom från bloggen Söta saker och var lika enkelt som gott.

Tårta med hallonmousse och chokladglasyr
Tårtbotten
3 ägg, 2 dl socker, 1 dl potatismjöl, 1 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en smort tårtform. Grädda i 175 grader i 35 minuter. Låt svalna och dela i tre skikt.

Hallonmousse
200 g hallon, 1/2 dl gelésocker, 100 g cream cheese, 2 dl vispgrädde
Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). Låt svalna och vispa under tiden grädden. Rör ner cream cheesen i hallonblandningen och rör sedan ned allt i grädden. 

Chokladglasyr
4 dl florsocker, 3 msk kakao, 4 msk vatten, 2 msk mjukt smör
Baka tårtbottnarna, dela dem i två till tre skikt vardera. Gör hallonmoussen och varva på tårtans olika lager och lägg sist på det översta locket. Rör samman alla ingredienserna till chokladglasyren till en jämn smet och bred den över hela tårtan. Garnera fint med t.ex. marsipan och färgglatt strössel.


2 kommentarer:

  1. Jag är ingen stor tårtfantast, men den här låter riktigt god. Jag tycker tårtor med moussefyllning blir fräschare.
    Glad påsk!

    SvaraRadera
  2. Ser otroligt gott ut! Ett recept att spara, helt klart. :)

    SvaraRadera