3 augusti 2011

Sommar på flaska

svarta vinbär Mina 8 liter svarta vinbär från svärfars buskar pockade på uppmärksamhet och runt midnatt igår hälldes 5 härliga liter av sommaren upp på flaskor. Den här saften är något av det godaste som finns och därtill så enkel. Bären behöver bara sköljas av och kan alltså läggas i grytan orepade.

Svartvinbärssaft, en dryg liter

2 liter svarta vinbär
6 dl vatten

6 dl socker per liter avrunnen saft

Koka upp vatten och bär i en stor gryta och koka ca 10 min. Häll massan i en silställning och låt den självrinna ca 30 min.

Mät upp saft och socker. Koka upp saften och rör ner sockret. Dra grytan åt sidan och skumma. Fyll saften på rena varma flaskor.

Bilden är lånad från nätet5 kommentarer:

 1. Gott, men egen saft blir det nog först nästa år då svartvinbärsplantan är helt nyinköpt.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Svartvinbär är underbart både som sylt och saft och gele... Någon gång ska jag köpa mig några buskar, vill också ha vinbär!

  SvaraRadera
 3. Det är bland de godaste safterna. Jag gillar när det inte är för sött. Dessutom är den så användbar, i grytor, såser och marinader. Om nu inte allt dricks upp förstås :-) Mina egna buskar är ännu så små att de tyvärr inte ger någon större skörd.

  SvaraRadera
 4. Jag gör som alltid; skjuter från höften och blandar bär hej vilt, röda och svarta vinbär, hallon, klarbär, körsbär, enstaka smultron och hivar ner i saftkastrullen med vatten så det täcker.
  Kokar lagom länge, silar ifrån, pytsar i socker , kokar upp och skummar.
  En strykande åtgång har det också, trots att jag ransonerar sockerhalten.

  Tips; För sötare saft utan större sockermängd, använd en msk eller två av äkta vaniljsocker i saften!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Svartvinbärssaft är jättegott.

  SvaraRadera