24 augusti 2011

Fem trädgårdsmysterier!


DSC07307

Jag vill inte på något sätt påstå att jag skulle vara varken allvetande eller att jag ens besitter tillstymmelse till expertis, men det här med odlande roar mig på ett sätt som gör att jag automatiskt slukar allt jag kan läsa och lära om ämnet ifråga. Raden med böcker och uppslagsverk om allt från gödsling till rotogräs, via bevattning och digert självhushållande, börjar bli löjligt lång här hemma och jag har bevistat mer än en kurs och föreläsning på ämnet i fråga.

Sålunda skulle man kanske tro att självförtroendet i odlingarna skulle öka, överraskningarna skulle bli något färre och förvirringen skulle avta exponentiellt efter varje genomförd odlingssäsong. Men så är icke fallet!

Moder Natur gäckar mig konstant - lika behandling mynnar ut i helt olika resultat, det som ska vara idiotsäkert misslyckas kapitalt och tvärtom och som grädden på moset lyckas jag emellanåt blanda ihop både plantor och diverse begrepp.

DSC07633

 I en lagom blandning av nyfikenhet och frustration vädjar jag till er mina bloggosfärvänner om svaret (eller i alla fall en teori!) runt fem av de största mysterierna i mina anspråkslösa odlingar denna sommar...

 • Åtminstone sex sorters zucchini förodlades och planterades ut, men definitivt inte någon prydnadspumpa - vem/vad är luringen på bilden ovan? Det fullkomligt sprutar fram frukter och rankorna är låååånga!
 • Mina gurkplantor (Alpha Beit) har stått i en 20 L murarhink med jord och växt vansinnigt långsamt. Äntligen var det dags för första skörden idag och de var så tråkigt bittra i smaken....och varför det då?
 • Jordgubbsplantorna i mina pallkragar frös bort, men jag räddade ett gäng revor från mina andra Sengana plantor som överrvintrat tappert i en rabatt. Bären blev bara få och smakade apa! Mer gödsel, mindre gödsel, magiska trollformler?
 • Vad gör man med den vackra svartkålen Nero di Toscana? Så vacker, men åh, så torrt och tråkigt den smakade i anrättningen jag försökte mig på.
 • Kan en utomhusodlad tomat aldrig bli så där perfekt söt och tunnskalig som man önskar sig?
Rädda mig ur ovissheten och frustrationen över mina amatörodlarbrister!2 kommentarer:

 1. 1. Odlarens Kinderägg
  2. Medlemskap i murarfacket saknas
  3. Glömt fylla glykol
  4. Endast för "foto matlagning"
  5. Har solen fläckar ?

  Gråpäronet

  SvaraRadera
 2. Fnissar åt Gråpäronets kommentar och tillstår glatt att jag inte har en susning!?
  För övrigt tänkte jag bara passa på att önska ett stort "Hipp, Hipp, Hurra" lite i förskott!
  Kram

  SvaraRadera