2 januari 2011

Eget skryt luktar illa

DSC02496

…men jag måste bara få dela med mig av recepten till den underbara nyårssupén vi avnjöt häromdagen. Allt blev faktiskt precis så gott som det lät i recepten och jag kan varmt rekommendera köttet och potatiskakan till nästa gång det är dags att festa till det en liten smula.

   DSC02501

Förrätten var en klassisk löjromstoast med smörrostat bröd, löjrom, creme fraiche, hackad rödlök och en klyfta citron. Där innan hade vi värmt upp med ett glas bubbel och…

Manchegoost med mango

200 g spansk manchegoost

2 msk olivolja

0,5 dl hackade färska örter

frysta mangobitar

Dela osten i bitar, marinera i olja och örter i 30 minuter, trä upp på tandpetare.

DSC02514  

Huvudrätt bestod av den finfina och mycket smakrika…

Oxfilé bourguignon, 4 pers

4 bitar oxfilé/rostasfilé

smör

2 vitlöksklyftor, hackade

3 schalottenlökar, hackade

100 g färska champinjoner, hackade

2 msk färsk hackad timjan

75 g rimmat sidfläsk, hackat

salt och peppar

Bryn köttet snabbt i smör, lägg på ugnssäkert fat och sätt in i kylen. Fräs vitlök, schalottenlök, svamp, örter och fläsk. Smaka av med örter och salt och peppar och lägg åt sidan. Inför servering lägger man röran på biffarna, sätter biffarna i ugnen på 225 C till 58 C innertemperatur.

Potatiskaka med Västerbottenost

1,2 kg potatis, tunt skivad och avtvättade/torkade

2 dl creme fraiche

1,5 dl Västerbottenost, riven

2 ägg

1 dl hackad persilja

1 msk hackad rosmarin

salt och peppar

Koka upp creme fraiche, ost, salt och peppar, rör ner potatisskivorna. Ta av från värmen och rör ner äggen och örterna. Placera ett bakplåtspapper i en springform och smöra insidan. Packa potatissmeten och grädda 50 min i 200 C tills kakan är mjuk och fått färg. Servera i tårtbitar.

Balsamicosky

4 msk balsamicovinäger

4 dl kalvbuljong (4 dl vatten + 2 msk koncentrerad kalvbuljong)

1/2 dl finhackade färska örter

rödvin efter önskemål

salt och peppar

Häll vinägern i pannan där du stekt köttet, tillsätt fonden och vinet och reducera till önskad mängd. Smaksätt med kryddor, salt och peppar. Servera köttet med potatiskakan, skyn och kokt sparris.

DSC02510

Till osttilltugget drack vi en torr och fruktig Rotari Brut Reserva (7564), till toasten den enkla och friska Foot of Africa Chenin Blanc (27004) och till huvudrätten den härligt syltiga Cline Zinfandel (22283).

Vid tolvslaget blev det en aromatisk spanjor Codorníu Selección Raventós (7778), så det var med nöd och näppe man klarade sig utan ont under håret till tvåårsfirandet. Dagen till ära fastnade faktiskt både husets mamma och pappa på SAMMA bild – inte illa, även om vi hade kunnat kosta på oss ett leende och se ut som om vi hade det kul i varandras sällskap.

DSC02509



4 kommentarer:

  1. Så himla gott det ser ut. Och visst får man skryta, för jante finns väl inte längre?? :-)

    SvaraRadera
  2. Äh vadå, jag tycker att eget skryt luktar jättegott! :-) Er nyårsmiddag ser helt fantastisk ut!! Var vinet gott? Min Cline-flaska är slut... Angående löksoppan så får man inte det minsta ont i magen, för först fräser man löken ganska länge så att den får färg, och sedan kokas den ju i nästan en halvtimme, så den soppan är faktiskt jättesnäll mot magen! :-)

    SvaraRadera
  3. Klart man måste skryta om man lyckas riktigt bra. Och det ser det verkligen ut som du gjort. Jag spar på recepten. Det dyker säkert upp något vi ska fira snart igen.
    Och så ser vi fram mot ett riktigt bra år!

    SvaraRadera
  4. Klart man ska skryta. Det är kul att få tips på god mat.

    SvaraRadera