21 november 2010

Lurig kaka som imponerade

 DSC01795

En av killarna på jobbet bjöd på kaka som både förvirrade och imponerande. Till konsistensen påminde den om morotskaka, men de små rosaröda prickarna fick oss att gissa på lingon eller andra bär som smaksättning. Efter många olika teorier fick vi avslöjat för oss att det var rödbetskaka vi njöt av och naturligtvis pumpades den nöjde bagaren på receptet.

Igår mumsade vi på rödbetskakan till dessert och idag är det skogsknoppsdags i slask och snålblåst, så då passar det bra med lite extra lyxig picknick i ryggan.

Rödbetskaka med phillyglasyr och rostade nötter, ca 12 bitar
2 stora rödbetor*, skalade och rivna
2 ägg*
3 dl strösocker*
1,5 dl rapsolja*
3 dl vetemjöl*
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
Phillyglasyr:
200 Philadelphiaost*
1 dl lättkesella
1 dl florsocker*
1 tsk vaniljpulver
1 dl rostade pistage/pekan- eller andra nötter
Sätt ugnen på 175 C, smörj och bröa en springform. Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och rör ner dem, olja och rödbetorna. Rör till en jämn smet och häll i formen. Grädda ca 50 minuter och låt sedan svalna. Rosta nötterna i en torr panna och hacka grovt. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bre över den kalla kakan. Strö över nötterna.

*ekologiska ingredienser

1 kommentar:

  1. Tack för receptet på kakan, det måste jag prova. Blir lite nostalgisk när jag ser utflykten med skogsknopparna...oj det är några år sedan jag var skogsknytte och mulleledare nu...inte utan att man längtar tillbaka ibland.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera