26 november 2010

En riktig fredagsfavorit!

DSC01778

Inflyttad till västkusten kan man lätt få för sig att det finns någon form av lag som påbjuder obligatoriska räkor till vareviga fredagsmys. Trots min sydligare härkomst är jag ett stort fan av alla sorters skaldjur, men någon måtta får det vara för hur ofta och till vilket pris man inmundigar dessa små rosa rackare. Jag har vid tidigare tillfälle förkunnat min listiga strategi att dra både fiskhandlarens feta plånbok och kön till hans disk vid näsan och helt sonika konsumera räkorna redan på torsdagen.

Både länge och väl har fredagspriset på de färska räkorna varit både 200 och 300 kr, men nu plötsligt närmar vi oss “säsong” och både pris och kvalitet förbättras avsevärt. I fredags sammanföll prisfest med middagsgäster och då kunde jag leva med den lilla petitessen att jag fick konversera dönickarna på tallriken på norska. Färska och spänstiga var de hursomhelst och fantastiskt goda. Ingen räkfrossa utan paj på Västerbottenost – lätt, gott och massor med kalorier att väga upp de magra små krabaterna i skal.

Västerbottenpaj
Pajdeg:
125 g smör*
3 dl vetemjöl*
1 msk kallt vatten
Fyllning:
225 g Västerbottenost riven
3 ägg*
1 dl matlagningsgrädde*
salt och peppar*
Kör ihop degen i matberedare och tumma ut i en pajform, nagga och förgrädda 10 minuter i 225 C. Blanda ihop fyllningen och häll i skalet, grädda i ytterligare ca 20 minuter. Om pajen serveras kall kan den gärna garneras med en klick creme fraiche, en sked löjrom, en citronskiva och en dillvippa/ett par strån gräslök. Jag äter helst pajen ljummen och då blir det bara pannkaka av eventuell garnering.

1 kommentar:

  1. mmm låster gott! Kanske att det blir en sån idag efter kakprojektbaket!

    Vissa pajer smälter ju bara i munnen ;-)
    Kram

    SvaraRadera