1 juli 2010

Storpotätan i skogskanten

DSC00723

Förra sommaren var det premiär för både trädgård och odlande hos lilla familjen och naturligtvis var det tvunget att skaffa sig ett eget litet potatisland. På våra blygsamma 332 kvm är det ont om saligheten, men utan skam i kroppen annekterade mamman snabbt en bit av skogskanten som vår lilla gröna plätt mynnar ut i. På sisådär 2x2 meter fick ett gäng Maris Bard trängas och stor var lyckan när lilla familjen glatt kunde konstatera odlingsframgång och till vår stora förvåning självförsörjning på potatis en bra bit in augusti.

Potatis är uppenbarligen inte vidare kräsen gällande varken jord eller läge, men jag inbillar mig att mycket av framgången låg i mina omsorger under den långa förgroningen. Pysslet började redan på senvåren med digert samlande, diskande och ansande av varenda mjölkförpackning som passerade hushållet. Wapnös 1,5-litare är verkligen optimal för att ge potatisen tillräckligt med utrymme att utveckla ett rotsystem som sedan kan sättas ner i jorden helt intakt när man sliter upp kartongen runtomkring. Jag fyllde på med en halv dm jord, lade en potatis i vardera uppklippt förpackning och de fick sedan växa till ca 2 dm höga plantor i mitt pyttelilla växthus innan de hamnade i jorden.

I år var det precis "same procedure as last year", men otåliga mamman satsade istället på den tidigare sorten Rocket. Alldeles för väl vet jag att man inte bör odla potatis på samma plats flera år i rad, men i brist på utrymme och med löften om Rockets relativa motståndskraft mot potatissjukdomar håller vi tummarna hårt att vi inte ställt till det för våra små knölar. "So far, so good" och om potatisarna inte ligger för länge i jorden ska man forhoppningsvis undslippa potatismögel och annat ofog. Nästa år får vi fundera och agera vidare i vår lilla "Anschluss-övning"...eller flytta ut på riktiga landet...älskling!?

Lite allmänna tips om potatisodling som snokades upp inför första försöket:

 • köp sättpotatis då det är svårt att lagra sättpotatis från det ena året till det andra
 • köp kontrollerat frisk, statsplomberad sättpotatis
 • förgrodd sättpotatis börjar växa direkt när du satt den i jorden. Du vinner flera veckor i tid och kan börja skörda tidigare. Därför är det särskilt bra att förgro den tidiga potatisen.
 • lätt jord bäst - trivs i sandhaltig eller mullhaltig jord, bör vara allsidigt gödslad, gärna med välbrunnen stallgödsel. Gödsla inte för mycket - för mycket kväve i potatislandet ger vattniga knölar med sämre smak och går sämre att lagra
 • för att undvika sjukdomsangrepp är det viktigt att byta växtplats ofta. Helst ska det dröja 3 – 4 år efter en potatiskultur innan du odlar potatis igen på samma ställe
 • potatis sätts i rader med 50 – 70 cm radavstånd, 5 – 8 cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25 – 30 cm om de är stora.
 • vänta tills jorden blivit varm innan du sätter potatis - börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått 7 – 8°. Om du sätter för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp
 • var rädd om groddarna när du sätter förgrodd sättpotatis - bryts de av är allt jobb med förgroning förgäves
 • när blasten blivit 15–20 cm hög är det dags att kupa, dvs. att lägga upp en sträng jord på ömse sidor om raderna - kommer solljuset åt dem blir de gröna och får för hög halt av det giftiga ämnet solanin. Helt eller delvis gröna potatisar är oätliga och bör kastas. Kupningen håller också ogräset i schack.
 • regnar det inte på länge kan det också bli nödvändigt att vattna för att skörden ska bli bra. Just när potatisen börjar blomma brukar en rejäl vattning göra mest nytta.

...och så här ser det ut just nu - vi väntar andäktigt på att plantorna ska blomma och ge en signal om att våra knölar växt till sig tillräckligt stora - de flesta sorter är klara att skörda när blommorna vissnar.

DSC009572 kommentarer:

 1. Heej Mmmi!

  Vilket inlägg om potatisodling.... Du har läst på! Är inte någon expert alls på potatis - så det var intressant att läsa. Älskar dock egen potatis. Finns inget tråkigare än den potatis man tvingas till att köpa i affärerna under vintertid. Rent dåligt tycker jag de smakar många gånger. Mina blygsamma odlingar sker dock bara i några hinkar (eller för att vara ärlig i IKEA:s papperkorgar)..... så de räcker inte länge. Skulle verkligen vilja ha egenodlad potatis som räcker hela året. MIn svärmor har det så......

  Ha det sommargott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 2. Ett tips: all potatis blommar inte innan dom är klara!

  SvaraRadera