15 juni 2010

Världens godaste bröd

DSC00747

Jag tar mig härmed friheten att förkunna att jag nu har hittat receptet på världens mest utsökta bröd. Om du som jag tycker om rejäla doser av klassiska brödkryddor med en underton av sötma och en mjuk brödstruktur, så vågar jag lova att du kommer att älska Brunkans skållade fänkålsbröd.

Jag jäste de utbakade bröden i kylen över natten och fick därmed lyxen med alldeles nybakat bröd till frukost. Sedan dess har jag inte kunnat sluta äta mitt ljuvliga bröd och tack och lov att jag ska “förvaras” bakom lås och bom på jobbet imorgon, annars vet jag inte hur det här brödfrossandet skulle sluta.

Bröd från Brunkeberg Bageri har blivit något av en favoritbok här hemma, men den enda lilla detaljen som stör mitt svärmande därom är att många av recepten är alldeles för stora för min älskade Kitchen Aid. Håll till godo med en halv sats som blir två härliga limpor.

Brunkans skållade fänkålsbröd, 2 limpor

Skållning:

250 g vatten

125 g rågsikt*

15 g hela fänkålsfrön

Steg 2:

skållningen

175 g vatten

25 g jäst

500 g vetemjöl special*

100 g brödsirap

3 g hel anis

25 g rumstempererat smör*

10 g havssalt

ägg till pensling

Koka vattnet och häll det överrågsikten och fänkålen – låt kallna. Blanda skållningen med övriga ingredienser utom smör och salt. Arbetra i maskin 10 minuter och arbeta sedan in smöret klickvis och sist saltet. Arbeta ytterligare 5 min och låt sedan vila 5 minuter.

Forma till 2 runda bröd och låt jäsa i på plåt i kylen över natten. Täck med en bakduk. Vispa med ägg och grädda i 180 C ca 35 minuter, till 98 C. Pensla ev. med smält smör när de kommer ur ugnen.

*ekologiska ingredienser1 kommentar:

  1. Det var ju länge sen du skrev det här inlägget, men idag skulle jag baka - googlade på "världens godaste bröd" och hamnade här :) Kan inte annat än hålla med dig. Fahntastiskt gott! Så ville säga tack för tipset! :)

    Mvh

    Christina

    SvaraRadera