5 februari 2010

Ingen har dött av frisk luft

DSC09810Mamma och lilleman har precis ägnar sig åt den lilles för stunden absoluta favoritsysselsättning – pulkaåkning – och som synes tar gullungen nu igen sig mitt på vardagsrumsgolvet. Det är under glädjetjut den turkos fina pulkan tas fram ur förrådet och väl nere i den bruna manchester/fårskinnsfällen anno 1975 hade min älskling kunnat åka runt runt efter sin ryggbrutna moder en hel dag och mer därtill.

Det är dock slående att vi som har turen att bo i natursköna omgivningar med massor av promenad/pulka stråk i stort sett aldrig stöter på varken barn och/eller vuxna på liknande aktivitet. Idag när det är arbetsdag är naturligtvis möjligheterna begränsade för många, men på helgerna är inte läget annorlunda. Dessutom råkar jag veta att det här i vårt småbarnsghetto finns åtminstone 7 andra föräldralediga hushåll bara på vår gata. Var håller de hus? Kan det möjligtvis vara över en latte på närmsta stadens kafé, är det shopping som lockar eller föredrar de helt enkelt bara att häcka inomhus på sina 104-122 kvm?

Det är säkerligen mamman som är outsidern och den fullständigt asociala typen här, men för egen del springer jag så mycket hellre runt med barnvagn och pulka i vackra naturnära omgivningar oavsett väderlek. Hörde vid tillfälle grannmammorna diskutera: “Ja, E (1,5 år) är så besvärad av snön” och “ja, A (snart 2 år) tycker inte alls att det är kul”. For the record: stackars E och A har aldrig någonsin synts ute på varken pulka eller bara pulsandes i den mjuka frestande snön, så hos mamman Mimmi finns det en liten misstanke att det är mamma E och mamma A som tycker det är besvärligt och mindre kul att klä sina telningar varmt och låta dem ha det kul i friska luften.

Den eviga brottningsmatchen för att få på termobyxor och jacka bleknar väldigt snart i minnet när man ser sin ettåring lysa upp vid första synen av snö och pulka och sedan tjuter av glädje när mamma drar iväg över drivorna i den knastrande snön.

pulka

För den som eventuellt går i babypulkaköpartankar kan vi varmt rekommendera Stigas Froggy med sina praktiska “medar” som ser till att den lille inte slår runt ens vid mammans vildaste ryck över drivorna.

Ut i friska luften och njut!5 kommentarer:

 1. Håller med om att den pulkan är toppen, vi har en likadan.

  Angående tygblöjor så kan jag varmt rekommendera pocketblöjor. Lite dyrare kanske, men väldigt enkelt, och definitivt billigare än papper! Dessutom är andrahands-marknaden väldigt bra, jag har nästan bara köpt begagnat. Finns gott om dem på Tradera, Blocket och www.sjalbarn.se.
  De märken vi använder mest är "Bum Genius" och "Fuzzi Bunz".

  Men varning, det är beroendeframkallande;)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Vi har haft det fantastiskt kul ute.
  En ren fröjd att få busa runt och blöta ner sig i meterhöga drivor, ivrigt påhejad och bombarderad med snöbollar av fyra små-vilda-glada!
  Hurra för vackra vinterdagar!

  SvaraRadera
 3. Särskilt när vi har så fin vinter, vem vet hur det blir med dem, vintrarna? Naturupplevelser, känsla för naturen är bland det finaste att ge i arv. Å så finns det så fina pulkor, bra att de kommer upp en bit från marken med rumpan och sitter stadigt.

  SvaraRadera
 4. Vi skulle ha bott nämre!! Som du säkert förstår så älskar jag detta vädret (mycket hellre än regn) och tar barnen till pulkabaken så mycket det går!

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet! Och tack för pulkatipset!

  SvaraRadera