9 november 2009

Fullkomligt galet


Mamman är inte mycket för så kallade dokusåpor och hade inte tagit någon som helst notis om Kanal 5s nya satsning Ullared. Nyfikenheten blev dock för stor efter att programmet diskuterats av Gomorron Sveriges Nöjespanel i fredags och konstaterats vara en genialisk programidé som lockat hör och häpna över en miljon tittare vid förra måndagens premiär. Med en stund över på söndagkvällen blev det till att kolla in sensationen på Kanal 5 Play här och tro mig jag är fortfarande i någon sorts överväldigat chocktillstånd med många tankar snurrande gällande sjuklig konsumtion och hur otroligt galna (i brist på bättre ord...) människor instutitionen GeKås i Ullared verkar attrahera.

Som Nöjespanelen konstaterade har man naturligtvis raggat upp de mest extrema och uppseendeväckande kunderna man kunde hitta för att få till ett bra program, men jag sitter fortfarande mållös med munnen gapande när jag tänker på familjen som sparar hela året för att campa och shoppa på GeKås i två veckor (!) varje sommar och göra av med fullständigt osannolika 50000 kr under vistelsen. Med risk för att låta som en ohängd tonåring - fett sjukt!

Mamman har själv besökt detta hysteriska shoppingmecka vid tre tillfällen, men med nu dryga tre månaders välgörande kontemplativt köpstopp och framförallt efter den tankeställare Kanal 5s "freakshow" gav mig igår kommer jag definitivt inte att lockas av detta hysteriska konsumtionsutflyktsmål igen. Till skillnad från GeKås andra 4 miljoner (!) besökare varje år.

Programmet kan sägas vara en aning sorgligt som i underhållningssyfte hänger ut en grupp människor som totalt gått upp i fyndletande och köpfrossande och därmed inte framstår som de vassaste knivarna i lådan. Utan att spinna vidare på denna tråd eller för den delen framstå som förmer eller snobbig kan jag bara konstatera att jag definitivt inte identifierar mig med dessa individer eller deras beteende (längre???). När man betraktar dem från TV-soffan blir det så uppenbart hur idiotiskt resonemanget är om att man skulle kunna få en "kick" av att fynda i detta inferno. Under inga omständigheter kan transportkostnaden kompenseras av billiga priser och det är inte ett fynd att lämna GeKås med en vagn till bredden fylld av prylar som man klarade sig utmärkt utan ett par timmar tidigare och ett jitter av "bra-att-ha-prylar".

Det är bara att gratulera Kanal 5 till ett välgjort program som jag kommer att njuta av igen ikväll kl 20.00 i syftet att kontemplera och glädjas åt mina egna härliga nyvunna insikter om konsumtion!


2 kommentarer:

  1. Jag har inte kanal 5, så jag brukar kolla på arga snickaren på play, men det här har inte lockat...och jag vet inte om jag törs. För man blir arg och irriterad och elak och förfärad på samma gång. Och sen kan det hända att man fastnara i..skiten. Jag har varit där 2 ggr - två dar i rad:)och det var lite skräckblandad förtjusning. Det känns så tragiskt att spara så mkt pengar som du skriver och sen tokshoppa, ooch frågan är om man sparar ngt på det.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig, en del verkar helt tokiga när dom shoppar på Gekås. Har själv varit där men tycker väl inte att det är något speciellt. Kläderna är ju såå sunkiga, det som är bra är tex leksaker, filmer, tvättprylar mm.

    SvaraRadera