6 oktober 2009

Rapport från Tokholm

Då var lilla familjen åter på landets framsida efter en kul och intensiv helg i huvudstaden och lilleman sover nu som en stock för att komma ikapp åtskilliga timmars missad sömn. Att vara i stora bullriga staden var nämligen en riktig fullträff och vem har tid att sova när man kan studera massor av folk, brummande bussar och högljudda gatumusikanter ifrån sin sulky!? Allra bäst var promenaden mellan mosters lägenhet och hotellet på Kungsholmen sen fredag- och lördagkväll då gatorna vimlade av festklädda och glada Stockholmare.


Pappan är pangnöjd med hockeyn och favoritlagets vinster i båda matcherna och lillen hade hur kul som helst med runda favoritmostern (stackars lilla kusinen i magen fick utstå en och annan hunsning när Max svingade leksaker och klättrade runt som en liten apa) och Onkel Konkel (aka morbror och blivande kusinpappan!) som gör vad som helst för att lillkillen ska trivas.


Denna gång var det mamman som fick kompromissa en smula gällande sina högtflygande planer om diverse ekorekobesök, mestadels pga ett evigt duggregn och dels av anledningen att sonen bestämde sig för att vara nattuggla med påföljande behov att sova sent följande morgon. Alla som har en 9-månaders bebis som sover till 10.40 en lördagsmorgon räcker upp en hand - nu! ;-)

Dock kan man klart roa sig lätt med innerstadens utbud av kuliga "titt-butiker" helt i mammans smak. Den här gången blev det främst underbara Krabat med bl.a. sina härliga pedagogiska prylar och mysiga plyschleksaker. Mamman suktade över en och annan pryl som måste införskaffas på sikt och stora favoriten kan nog komma på tal om ett par år - en liten genomskinlig kompostanläggning med maskar att ha i köket, så att man kan se precis vad som händer i nedbrytningsprocessen. En sån grej! Skiter Max ett stort stycke i kompost och maskar, så kommer hans mamma i alla fall att sitta som klistrad!

På ett helt annat tema hittade mamman per rekommendation en alldeles fantastisk köttbutik på Kungsholmen Taylors and Jones, där hon roade sig kungligt medan pappan och sonen stod utanför i snålblåsten och huttrade. Efter sju års boende i England och en stark avsmak för alla de bloddrypande köttbutiker man tvingats passera på diverse Highstreets, trodde jag nog aldrig att jag skulle hylla denna form av anglosaxiska institution. Det var definitivt innan jag hade träffat walesiske kocken Gareth Jones och diskuterat lammkött i en halv evighet. Inköpet blev till sist ett alldeles fantastiskt "boneless lambleg" som tillagades hos systern (mer om detta och ett utmärkt recepttips kommer framöver) och ett gäng lamb & rosemary, samt spicy Welch dragon korvar som kommer att hamna på grillen här hemma.

Vidare hamnade mamman mitt i hysterin på Hötorget en sen lördagseftermiddag nära stängningsdags och kammade hem en fin bukett ranunkler till systern och ett mastigt fång med 10 vackra vita gladiolus för ynkliga 40 kr. Säkert fullständigt miljövidrigt odlade och transporterade genom Europa på lastbil, men åh så vackra! Ibland får miljösamvetet helt enkelt vika för suktandet efter det vackra...man är ju bara människa...kvinna!

På hemvägen lyckades mamma klämma in ett snabbt besök på härliga butiken på Saltå Kvarn i Järna för att fylla på lagret av deras underbara biodynamiska och KRAV-märkta produkter. Deras grejer är verkligen favoriter här hemma och förgyller dessutom skafferiet med sina prisbelönta snygga förpackningar.

Hos moster och onkel hade lilleman hittat den givna leksaken en duschdörr i väntan på montering och gnagade glatt iväg på de mumsiga aluminiumprofilerna. Säkert en finfin källa för kalktillskott för ett växande babyskelett, men uppenbarligen också stimulerande för tandtillväxten. Må det var så, eller bara en tillfällighet, men i höjd med Nyköping upptäckte mamman att tand nummer tre är på väg fram och fyran ligger i startgroparna....

Den lille superduktige bilåkaren tog ett pitstop i Jönköping för att få i sig lite middag och flörta järnet med de överförtjusta servitriserna som sprang benen av sig för att passa upp lilleman! Sedan sussade han sött de sista 18 milen hem till Onsala - killen är en stjärna!
1 kommentar:

 1. Vad kul att du hittade min blogg & la igen ett litet spår!!
  Visst är eko tänk något som taggar än med dagens klimat hot inte minst.

  Jag skall inte ta på mig att jag är rendyrkat ekoreko, men jag försöker ha eko tänk i vardagens beslut & shopping så långt det är möjligt. "Många bäckar små, blir till en stor å" är mitt eko motto.

  Hoppas vi ses igen
  //SEssan

  SvaraRadera