2 juni 2009

Äkta vara

Artikeln Light är inte bright i Göteborgs Posten häromdagen inspirerar naturligtvis till ett inlägg om den pågående debatten om äkta vara och multituden av konstgjorda tillsatser i vår mat. Till min godisråtta till makes stora förtret har journalisten och tillsatshataren Mats-Eric Nilsson blivit en av mamma Mimmis profeter och väckt intresset för äkta vara och ett klart ställningstagande mot tillsatsstinna produkter i den lilla familjen.


Nilssons böcker Den hemlige kocken och Äkta Vara har lästs från pärm till pärm och inte som maken säger hjärntvättat mamman, men däremot väckt en definitiv avsmak för mat full av skräp och fejkade smaker, färger och konsistensgivare. Mamman som av naturen tyvärr lägger på hullet så fort hon tittar på en glass eller ost har liksom (säkert!) 90% av Sveriges befolkning under de senaste minst 15 åren gått på bluffen med lightprodukter där fettet i prima vara har bytts ut mot diverse konstgjorda smaker, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel etc., etc. för att hålla kaloriantalet nere, samtidigt som producenterna kunnat ta ut ett högre pris för mindre innehåll (betänk allt dyrt vatten vi betalat extra för i mini creme fraiche, lättostar, lätt yoghurt, etc!)


Inte nog med att vi småtjockisar gått på en nit i vår kalorijakt - de flesta av er andra smalisar har också dragits ner i träsket per automatik genom att matproducenter succesivt kunnat byta ut en del av innehållet i vanlig smörgåsmat, vad vi trodde var hederligt bakat bröd, fabriksbakade kex och kakor, mejeriprodukter etc, etc mot transfetter, förtjockningsmedel och andra konsistensgivare som gjort produktionen billigare än om prima råvara hade använts.


Om vi tar oss tillbaka till diskussionen som jämt pågår mellan den Gott & Blandat-älskande-pappan och den för tillfället väldeligans "fötterna-i-myllan"-inspirerade hemmamamman, så försöker mamman argumentera att det i huvudsak inte rör sig om huruvida alla dessa e-ämnen är farliga eller inte (då det finns betydligt kunnigare människor som kan avgöra detta och förhoppningsvis tipsar rätt regelsättande instans!) utan att vi konsumenter helt enkelt gått på en j-kla nit. Världen är full av utsökta och prima råvaror och som konsumenter går vi på lurendrejeriet att pga av fåfänga, dumhet och tusen andra anledningar betala mer för mindre råvara och mer tillsatser.


Maken fortsätter att spela djävulens advokat så fort han kommer åt, men har dock varit vänlig nog att inte kommentera att familjens matutgifter blivit något större sedan frugan hans började rata varor med tillsatser och därtill drar runt familjen på diverse Bondens marknader, ekoaffärer och gårdsbutiker. Maken såg inte heller allt för ledsen ut när förra veckans fredagsmys diskret hade bytts ut mot Ekorrens ekologiska smågodis och kravmärkta rotfruktschips från Rootfruit.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar