Husbygge: Stuv 5:10

I april 2011 köpte vi en 1600 kvm stor tomt i det lilla samhället Stuv, 8 km öster om Frillesås i norra Halland. Stuv 5:10 ligger i den härliga dalgången där Löftaån flyter fram och omgivningarna är en blandning av traditionell landsbygd, skog och ett par mindre sjöar.

Tomten är i stort sett helt plan på åkermark avstyckad från den intilliggande Heljagård och "i ryggen" har vi en stigning med underbar lövträdsskog och mängder med vitsippor på våren. Framför vårt tilltänkta hus är utsikten öppen över ett härligt grönt landskap och några enstaka vackra gamla ekar.

Processen med bygglov, tillstånd för enskilt avlopp och vatten och andra mindre spännande delar av bygget har tagit sin tid, men nu i mars 2012 står vi äntligen redo att sätta spaden i backen och förverkliga vårt drömprojekt.

Vi har utgått ifrån enplanshuset Skäret från Varbergshus som sedan har modifierats efter våra önskemål och det kommer att uppföras av Varbergshus till nästan nyckelfärdigt. Under byggnadstiden kommer vi att bo i den gamla Heljagården precis intill tomten och sedan ska vi själva montera kök och lägga golv innan vi kan flytta in någon gång under vintern 2012/13.April 2012


Efter att ha landat i vår nya miljö här ute på den halländska bonnvischan är det bara att konstatera att vi har gjort helt rätt. Flytten i sig var väl ingen jättehit för en gravid blåval i vecka 35, men nu är vi här och trivs som fiskar i vatten. Huset vi hyr (ljusblått på bilden nedan) funkar alldeles utmärkt som temporärt boende och i synnerhet familjens treåring kunde inte vara nöjdare med utsikten över och närheten till bygget av vårt framtida hus. Förra måndagen gick startskottet för bygget och det är minst sagt imponerande hur snabbt schakten går och allt som ska fixas i marken innan plattan börjar gjutas.


Livet i lilla Stuv går verkligen sin gilla gång och jag har lyxen att puttra på i min egen takt nu när lönejobbet är avvecklat för de närmsta 16 månaderna. Tillsammans med lillkillen har omgivningarna utforskats och ingen kunde bli lyckligare än jag över att hitta både ett fantastiskt surdegsbageri och en ekologisk gård med nötköttsproduktion nere i landsvägskroken. Den unge herren fullkomligt älskar alla roliga maskiner som passerar på landsvägen och dessutom har han både katter och hästar att njuta av intill husknuten.

Slutet av april 2012


Med risk för att bli avfärdad som en insnöad "byggbloggare" måste jag bara få dela med mig lite fler betraktelser från vårt pågående husbygge. Svärfar har beställt bildbevis och då blir det så. Vi trivs som fiskar i vattnet här ute i myllan och rätt vad det var ska vi säkert också få lite ordning på alla våra flyttkartonger. Just nu är det betydligt mer spännande att titta ut och se hur maskinerna effektivt förvandlar vår åkerlapp till något som liknar grunden för ett husbygge.


Det är en himla aktivitet där ute med grävskopor, lastbil efter lastbil med grus och makadam och nu senast även brunnsborrarna. Vi försöker att inte lägga oss i det hela allt för mycket, men igår var det allt tur att byggherrinnan var ute i sina patetiska rosa gummistövlar på kvällskvisten och funderade lite. Jag blev minsann en aningens förvånad när det stack upp ett WC-rör där jag hade tänkt mig en braskamin och huset i övrigt inte riktigt gick ihop i den tänkta planeringen.


Det ska sägas att vi har den vänligaste av vänliga grävare som gör schakten åt oss och han känns verkligen solid och pålitlig ut i fingerspetsarna. Det var därför jag inte ens hetsade upp mig när mina misstankar väcktes och vi morgonen därpå marscherade ut för att höra oss för om det inte möjligtvis uppstått ett litet misstag. Snarare att jag ville ge stackars Sven-Erik en tröstande kram när han skamset konstaterade att han för första gången i sin evighetslånga grävarkarriär vänt planritningen bak-och-fram. Tack och lov att vi inte kommit längre även om det nu blir lite extra arbete för den stackars grävaren.


Under gårdagens inspektionsrunda i leran fick jag också se hur det går till när man borrar efter vatten. Operationen verkar varit lyckosam då de båda gubbarna försvann med maskiner och allt på kvällskvisten, men det ska bli spännande att höra om de behövde ta sig ner de befarade 70-100 meterna.


..och sist men inte minst vårt söta lilla hus som vi huserar i för stunden. Här ska vi inta många härliga sommarfrukostar på den stora verandan och njuta en blandning av ljuvlig utsikt över åkrarna och spännande husbygge 50 meter framför oss.

Juni 2012


Så var det då det här med husbygget som jag hade tänkt dokumentera med största noggrannhet, men som minst sagt helt sprang ifrån mig. Nog för att jag var övertygad om att vår leverantör Varbergshus skulle förse oss med duktiga hantverkare, men att de skulle hålla sådan rekordfart var jag helt oförberedd på.

På fem ynka arbetsdagar har lösvirkeshuset flugit upp från ingenting till en, om än något luftigt, fullständig byggnad med ytterväggar, takkonstruktion och fönster på plats. Inför helgen har snickarna till och med låst om hela härligheten så att vi nu får hänga utanför som värsta fönstertittarna. Ska det här följas in i minsta detalj kan man inte sitta pall i amningssoffan dagen lång.

Stomresning - dag 1
På bara en dag restes 3 av 4 sidor av huset

Luftigt mot öster - fin morgonsol...

Punschverandan

Stomresning - dag 3

Dag 2 hann vi inte ens ut med kameran när takstolarna kom på plats, så dag 3 var det plötsligt ett helt hus

Nu kan man inte låta bli att mentalt inreda

Skelettet kläddes med utegips som har en något annan färg än det klassiska vita virket vi ser fram emot


I sydväst ska det anläggas ett stort trädäck för sommarens alla grillkvällar
och inte att förglömma mitt härliga utekök längs med väggen


Punschverandan där vi ska njuta utsikten över det fina landskapet

Små böjar i takstolarna som kostar många pengar...
...härligt hög takhöjd blir det i kök och vardagsrum

Stomresning - dag 4
Så hade vi plötsligt tak med papp och allt

Entrén på baksidan (som fintade schaktaren) får ett rejält tak och en liten öppen veranda

Bästa utsikten från matplatsen

Groventrén mot framtida förråd och carport
- kommer att kräva smart trädgårdsdesign för att få besökare att strosa visare mot entrén på baksidan

Interiör mot barnens rum och TV-rum

Här tänkte vi inta framtida middagar

 Stomresning - dag 5


De finfina fönsterna som så hyggligt uppgraderades kom på plats på ingen tid alls

Nu börjar det se precis så fint ut som vi drömt om!

Vit stående panel och traditionellt rött tegeltak på detBaksidan mot skogen med mammans rejäla köksträdgård-
tänk att dra upp gardinerna i sovrummet och stirra rakt ut på sina underbara grödor