11 augusti 2010

Mumsigt på utflykt

DSCF2365[1]

Lilla familjen skulle ut i skogen och plocka lite blåbär och hos Söta Saker är augusti månads sötsaksutmaning “godsaker som passar för utflykt”. Då var det ju givet att ställa till med bak modell snabbt-och-lätt. Redan en bra bit innan jag flyttade hemifrån för 15 år sedan bakade jag de här kakorna som nu förmodligen skulle kallas för en cookie, men som då gick under namnet picknickkakor.

De små godbitarna har varit ett givet inslag under många utflykter, gjort succé på jobbets fredagsfika och kommer med all sannolikhet att följa med ut i ryggsäcken i höst när lilleman och jag blir Skogsknoppar med Friluftsfrämjandet. Busenkla att svänga ihop och med solroskärnor, chokladbitar och grövre mjöl och flingor ger kakorna en välbehaglig “pick-me-up” efter strapatser i skog och mark eller helt enkelt bara på en picknickfilt under promenaden.

Picknick-på-stubben-kakor, ca 25 st
100 g smör*
3/4 dl strösocker*
1 dl farinsocker
1/2 tsk vanilj*
1 ägg*
1 dl grahamsmjöl*
1 1/2 dl vetemjöl*
1 dl havregryn*
1 tsk bakpulver
100 g hackad mörk- eller mjölkchoklad
2 dl solroskärnor*, att rulla kakorna i
Blanda smör, socker, farinsocker, vanilj och ägg i matberedare eller med degkrokarna - kör till ljus och luftig konsistens. Rör ner övriga ingredienser (utom solroskärnorna), chokladen sist så att den inte blir för finfördelad. Rulla små bullar som doppas i solrosfrön och sedan plattas till på en bakpapperklädd plåt. Grädda 10 minuter i 190 C, låt svalna på galler. Ut i skogen och njut!

*ekologiska ingredienser

1 kommentar:

  1. Den där hamburgerdressingen MÅSTE jag testa! Verkar ju så lätt att röra ihop=jippi;)
    Kakorna är det lite mer pyssel med så dom blir det nog inte om jag känner mig själv rätt:)
    Må så gott!
    Kramar Eva

    SvaraRadera