24 augusti 2009

10-saker-utmaningen del 1

En inspiration till mammans 4 månader långa köpstopp har varit Ankis blogg Köpstopp som skildrat ett år utan shopping under 2007 och sedan dess Ankis väg till medveten och hållbar konsumtion. Med jämna mellanrum snokar Köpstoppsbloggaren rätt på och hänger på spännande utmaningar och nu senast var det inlägget 10 saker som väckte mammans intresse.

Ursprungligen inspirerad av Simple. Organized. Life.bloggens 10 Things Challenge där idén är att rensa bort onödiga prylar omkring sig för att i det långa loppet bli mer harmonisk och njuta mer av de grejer man verkligen behöver och använder. En utmärkt idé tycker mamman, vilken också går hand i hand med det nya intresset för att får ordning på okynnesshoppande och i längden helt enkelt leva lite enklare, lyckligare utan prylar högt och lågt som behöver tas om hand och förhoppningsvis bidra på en liten hörna till att motverka negativ klimatpåverkan.

Mamman är ju som känt svag för det här med utmaningar och att piska på sig själv offentligt på bloggen för att inte falla in i lathetens fusk och bekvämlighet, så här var det bara att köra så det ryker......

Utmaning var det här! Mamman kommer under de resterande månaderna av köpstoppet att göra sig av med 10 överflödiga prylar i veckan och redovisa dem här på bloggen. Tanken är naturligtvis att bättra på effekten av att inte bära hem nya prylar i tid och otid samt att se till att de otaliga onödiga prylar som ligger på hyllor och i skåp i lilla familjens hem kommer till användning någon annanstans. Strategin blir földaktligen att i första hand ge bort, sälja och byta bort dessa prylar. I andra hand åker saker och ting till återvinning eller soporna då de verkligen är klara med sin tilltänkta funktion.

Någon som känner sig manad att rensa upp i prylhavet och anta utmaningen?

Jag kör i alla fall igång med följande rensning denna vecka:

  • 1 par röda skor som verkade som en så himla bra idé på rean förra året (Tradera)
  • 2 ekoreko tidningar (REKO och Camino) som lästs av varenda människa som gästat lilla familjen i sommar (återvinningen)
  • Lasse Kronérs bok om onyttiga mackor som definitivt inte platsar i 2009 Mega Fat Fighting-hemmet (Tradera)
  • Ett halsband från Snö som aldrig använts (Tradera)
  • En bikini som förlorat all form av elasticitet (soporna)
  • En karriärdesperadobok om Building your personal brand (Tradera)
  • En påse peggar (gåva till en golfspelande svåger)
  • Lillemans 0-6 månader napp som han nu får in helt(!) i munnen (soporna)
  • Ett bälte som aldrig lär bli tillräckligt långt med vare sig den ena eller andra dieten (klädinsamling)
  • En Tupperware ostkupa som förblivit oanvänd (loppislåda)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar